Eski Bir Üniversite Binasının Cephesi Yeni Bir Yapıda Hayat Buldu

Eski bir üniversite binasının cephesi, yHa Architects'in Japonya, Fukuoka'daki son projesinde yeniden hayat buldu. "Tetusin Design Re-use Office" hem çalışma alanı hem de konuttan oluşan karma kullanımlı bir yapı.

Projenin olağandışı gelişimi, Kyushu Üniversitesi’ndeki eski bir yapının korunması üzerinde çalışan işveren tarafından başlatılmış.

Yıkılmasından ve üniversitenin tarihi bir bölümünün kaybedilmesinden korkan işveren, binanın parçalarını alıp 800 metre ötede başka bir yerde yeniden inşa etmeye karar vermiş.

yHa Architects yapıyı olduğu gibi tamamen korumak yerine, batı tarzı mimarinin izlerini seçmiş ve bunları çağdaş unsurlarla katmanlamış.

Mimarlar üç önemli “anı” tanımlamış: cephenin “kentsel hafızası”, merdivenlerin “mekansal hafızası” ve karakteristik rengin “maddi hafızası”.

Yeni cephe üç kat yüksekliğinde duruyor, doluluk ve boşluk arasında çarpıcı bir karşıtlık oluşturuyor. Yumuşak renkler orijinal üniversite binasını yansıtırken, çelik strüktür üçgen çatı şeklini sakince yansıtıyor.

Ön cephenin arkasında, daha alçak bir hacim yer alıyor. Sakinlerin gelecekteki ihtiyaçlarına göre genişletilebilecek bir peyzaj alanı da mevcut.

İç mekanlar aydınlık ve havadar, eski binanın izleri yeni mimariyle kusursuz bir şekilde bütünleşiyor.

Alt kat, zeminden tavana geniş pencerelere sahip ve yapının geceleri parlıyormuş gibi görünmesini sağlayan yarı saydam bir çatı ile örtülü.

Etiketler

Bir cevap yazın