Eski Bir Gemi İnşaat Fabrikası Ofise Dönüştürüldü

New York merkezli mimarlık stüdyosu MN DPC, Brooklyn'deki eski bir gemi inşaat fabrikasını askeri malzemeler ve ekipmanlar üreten bir firma için genel merkeze dönüştürdü. 10.000 metrekarelik tesis, şirketin bir zamanlar dağılmış olan yönetim, tasarım, test, imalat, üretim ve toplantı tesislerini tek bir çatı altında birleştiriyor.

Ofis ve üretim alanlarından oluşan 10.000 metrekarelik tesis, askeri malzemeler üreten bir şirketin tüm departmanlarını bir çatı altında topluyor. Brooklyn Navy Yard’ın sahil bölgesinde yer alan tesis, eski bir dizi ambar ile bir gemi inşa tesisinin uyarlamasından oluşuyor. Proje ofisi, 1902’de inşa edilen eski fabrikanın devasa çelik yapısının korunmasına öncelik vermeyi ve her türlü yeni unsurun ona bağlı olmasını amaçlamış.

Askeri malzemeler üreten firmanın merkezi olarak seçilen bu eski gemi inşa fabrikası, 153 metrelik uzunluğa ve makine yapım holünde 26 metre yüksekliğe kadar ulaşan bir yüksekliğe sahip. Bina genelinde, odak noktası olan geniş açıklıklı çelik yapı göze çarpıyor. Binada yönetim, konferans ve toplantı alanları ile tasarım, test, ve imalat atölyeleri yer alıyor. Yerleşimler, bir yandan doğal ışığı en üst düzeye çıkarmak ve üretim akışını kolaylaştırmak için üzere tasarlanırken diğer yandan eski fabrikanın geniş kabuğunu kolayca ısıtmanın ve soğutmanın da çözümü aranmış. Binanın en geniş bölümü olan eski motor yapım odası yeni genel merkezin deposu ve geçici çalışma alanları olarak düzenlenmiş. Verimli sıcaklık ve iklim kontrolü gerektiren tasarım, üretim, test ve ofis alanları gibi bölümler ise daha küçük hacimlerde konumlandırılmış.

Sıcaklığa bağlı olarak düzenlenen bu yerleşim planı, MN DPC’in bazı ofisleri barındırmak için binanın kabuğuna ek kapalı alanlar eklemesini gerektirmiş. Binanın orijinal yapısından uzaklaşmak ve yeniyi vurgulamak için tasarlanmış ve detaylandırılmış olan bu ek alanlar çelik ve betondan üretilmiş. Binanın ölçeğini görsel olarak vurgulamak için girişi bitki ve ağaçlardan oluşan bir manzara ile tamamlanmış. Proje ofisi tarafından “ilkel orman” olarak tanımlanan bu alana dışarıdan 10 x 10 metrelik iki katlı bir kapıdan erişilebiliyor ve ana toplanma alanı olarak binanın merkezi görevini de görüyor. Ayrıca binada dev boyutta bir misafir konferans odası ve yeme-içme alanı bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın