Eski Bir Askeri Sığınağın Dönüşümü: Pavilion Brekstad

ASAS arkitektur, Norveç’in ortasında yer alan Fosen bölgesinde bulunan Brekstad kasabasındaki eski bir askeri sığınağı çoklu kullanıma sahip bir yapıya dönüştürdü.

Fosen, batıda Norveç Denizi ve doğuda Trondheim Fiyordu ile buluşan olağanüstü bir manzaraya sahip güzel bir yarımada. Pavilion Brekstad, özel ve sosyal etkinlikler, konferanslar ve yakındaki çiftlikle ilgili müşteri ziyaretleri için kullanılmak üzere tasarlanmış. Açık ve esnek planı sayesinde yapının, farklı kullanımlara kolayca uyum sağlayabilmesi hedeflenmiş.

Müşteri tarafından geliştirilen konsepte göre pavyonun tasarımındaki ana fikirlerden biri “görmek ve görülmek” olmuş. Pavyonun yüzen formu ve duruşu, kalın duvarlara sahip eski askeri sığınağın yapısının tam tersini yansıtacak şekilde tasarlanmış.

Askeri sığınağın ağır ve masif karakteri korunarak, beton duvarlar ve doku görünür kılınmış. Devasa tabanın üzerinde, eski ile yeni, ağır ile hafif arasında net bir ayrım sağlayan pavyonun havada asılı duran ve şeffaf yapısı planlanmış.

Nihai tasarımı geliştirmek için yerden görünen şekil üzerinde birkaç seçenek test edilmiş. Sonuç olarak esnek, açık bir alan sağlayan, tüm yönleri çerçeveleyen ve proje temeli olarak mevcut sığınağa uyan basit bir dikdörtgen formda karar kılınmış. Giriş, mutfak, tuvalet ve deponun da yer aldığı alt kattaki eski askeri yapıdan verilmiş.

Zarif bir şekil ve açıkça yolu gösteren heykelsi bir unsur olarak tasarlanan merdivenler, kapalı kısımlardan aydınlığa çıkan merkezi bir eleman olarak konumlandırılmış. Yeni binada ana malzeme olarak çelik, cam ve betonun yanı sıra iç mekanda daha dokunsal ve sıcak bir atmosfer yaratmak için ahşap unsurlar kullanılmış.

 

Etiketler

Bir cevap yazın