Eski Banka Binasının Apartmana Dönüşümü

Bir zamanlar ulusal bankanın genel merkezi olan yapı şimdi bir apartman ve Amsterdam’daki yeni ve coşkulu Westerpark West mahallesinin başlangıç noktası. Elephant tarafından yeniden tasarlanan bina kent yaşamının ters yüz olmuş hali ve klasik bir konut kulesine dönüştürülmüş.

Çekirdek Sirkülasyonunu Değiştirerek Tasarlamak

Tipik dönüştürme işlemi yüksek nitelikli bir konut hevesiyle sonuçlanmış, tasarımcılar çekirdeği 4’e bölme kararı almış ve asansörleri cephede yeniden konumlandırmışlar. Merdivenler terasların dışına yerleştirilmiş ve mimari tasarımın bir parçası olmuş. Betonarme sirkülasyon çekirdeği banyo, depo ve teknik hacimler için yeniden ele alınmış. Sonuç olarak tasarımcılar bu yeni sirkülasyon yorumunu “Çekirdeksiz” olarak adlandırmış.

Kullanıcılar her katta 1 komşuyla 1 asansör kullanımını paylaşıyor. Asansörden ayrılınca, parka bakan bir koridora giriliyor. Koridor apartmana ve apartmandaki özel teras alanlarını kişisel yaşam alanlarına direkt olarak bağlıyor. Bu durum binanın kullanımını sonsuz biçimde çeşitlendiriyor.

Oldukça geniş özel teraslar “Ön Bahçeler” olarak isimlendiriliyor. Yeni sirkülasyon fikrine ek olarak yapı boyunca uzanan 3 metre derinlikte teraslarla tamamen cam kaplı bir cephe sunuyor. Her unsur apartmanın niteliğini önemli ölçüde artırıyor.

Merdivenler, saksılar ve korkuluklar gibi işlevsel unsurlarla beraber yeni eklenen teraslar mimari tasarımın ana özelliği olmuş. Cam cephenin takınılan mimari tavrın daha küçük bir parçasını oluşturduğu söylenebilir. Bina sakinleri esnek cam cephenin biçimini seçebiliyor ve hala cepheyi değiştirebiliyor.

Çok İşlevli Saksılar

Bina boyunca 120 ağaç teraslara dağıtılmış. Elephant ağaçların bir dış mekan deneyimi sağlamasını istemiş. Bu, ağaç alt tabakasının ikonik ağaç dikme sütunları olarak terasın altına yerleştirilmesiyle sonuçlanmış. Bu saksılar-ağaç dikme sütunları bitkilendirme tasarımcıları, ağaç uzmanları, bahçıvanlar, strüktür mühendisleri ve bina sahiplerinin ortaklığında geliştirilmiş.

Konteynerler bir ağacın belli yükseklikte büyümesi için gerekli teknolojiyle donatılmış. Otomatik sulama sistemi ve bir bahçıvan sürekliliği sağlıyor. Bu yoğun işbirliği, ağaç başına sadece 30 €/yıl bakım maliyeti olan orantılı bakım maliyetine sahip yeşil bir bina ile sonuçlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın