Esenler’in Tarihi Projesine YTÜ’den Destek!

Esenler Belediyesi'nin hayata geçirdiği dünyanın en büyük kentsel dönüşüm ve dünyanın üçüncü, Türkiye’nin en büyük şehir parkı projesine, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri de katkı verecek.

Gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Esenler Belediyesi, ilçenin tarihini ve talihini değiştirecek dev projeyle ilgili çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 11 Mayıs 2015 tarihinde açıklanan dünyanın en büyük kentsel dönüşüm çalışması ile dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük şehir parkını da kapsayan Esenler’in Tarihi Projesi Esenler Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliği ile yürüyecek. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü öğretim görevlilerinin katkılarıyla devam edecek proje, öğrencilerin de bitirme projesi olacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI ANLATILDI

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Hüseyin Cengiz ile birlikte Öğretim üyeleri ve Şehir Planlama öğrencileri kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde incelemek üzere Esenler’i ziyaret etti. Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Oğuz Türk ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Sezayi Köse, ilçede ağırladığı heyete Esenler’de bugüne kadar yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarındaki yöntem ve modellerle ilgili sunum yaptı.

ÖNCELİĞİMİZ HAYAT KURTARMAK

Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Oğuz Türk, mevcut konutların içler acısı durumda olduğuna dikkat çekerek, ”Türkiye’de tarımda sanayileşmeyle başlayan hızlı ve yoğun göç dalgası, plansız ve mühendislik biliminden uzak yapılara sebep vermiştir. Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığı realitesini göz önünde bulundurduğumuz takdirde yaptığımız Kentsel Dönüşüm öncelikle hayat kurtarmaya yöneliktir” dedi.

HAYALLERİNİ TASARLAYACAKLAR

Türk şöyle devam etti: “Tasavvur ettiğimiz şey, Esenler’in şehircilikte mihenk olan ‘Chicago Okulu’nun kültürümüzle, medeniyetimizle yoğrulmuş tezahürü olacak ve şehircilik anlayışında yeni bir sayfa açmaktır. Bu bağlamda daha önce Yıldız Teknik Üniversitesi ile yaptığımız çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek Esenler Tarihi Projesi’ni, Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü öğretim görevlisi hocalarımızla birlikte yürüteceğiz. Üniversite ile yaptığımız çalışmalar planlamaya farklı bir örnek teşkil edecek. Bölümün bitirme projesi dersi alan öğrencileri de sürece dahil edilerek tasavvur ettikleri Esenler’i tasarlayacaklar. Proje bu özelliği ile Türkiye’de ilk olma özelliğini taşımaktadır.”

Kentsel Dönüşüm Müdürü Sezayi Köse, öğrenciler için bitirme projesi olarak Esenler’in seçilmesinin önemli olduğuna değinerek, “Belediye olarak tecrübelerimizi ve bilgilerimizi öğrencilerle paylaşılacağız ve gerekli yardımları kendilerine sağlayacağız” dedi.

ÖĞRENCİLER YERİNDE İNCELEDİ

Öğrencilerin merak ettikleri konular soru cevap şeklinde alınarak çalışmalar hakkında bilgi verildi. Proje alanlarının gezilmesinin ardından Esenler’in mevcut konut stoklarının ve kent dokusunun incelenmesi için ilçenin çeşitli cadde ve sokaklarına gidildi. Öğrenciler, gezi sürecinde alanın fotoğraflarını çekerek çeşitli notlar aldılar. Gezi sonunda Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve heyeti memnuniyetini dile getirerek Esenler için çok umutlu olduğunu söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın