Ersan Evi Mies van der Rohe Ödülüne Aday

Bu yıl 13. sü verilecek, Avrupa mimarlığının en prestijli ödüllerinden biri olan Mies van der Rohe Ödülü'ne ACE Mimarlık tarafından projelendirilen Ersan Evi aday gösterildi. Ersan Evi 2011 ARKİV Seçkileri'nde de yer alıyor...

Mies van der Rohe Ödülü bir diğer adıyla Avrupa Birliği Çağdaş Mimarlık Ödülü 1987’den beri 2 yılda bir Avrupa Komisyonu ve Fundació Mies van der Rohe’nin iş birliği ile veriliyor. Ödülün temel amacı mimarlık alanında yeni kavram ve teknolojilerin gelişmesinde avrupalı profesyonellerin katkılarına dikkat çekmek. Aday gösterilen işlerin seçilmesinde, modern Avrupa kentlerinin kurulmasına yaptıkları katkı önemli rol oynuyor. 

Yapı, Türkiye’nin Ege Sahili’ndeki Bodrum Yarımadası Ortakent mevkiinde bulunuyor. Oldukça eğimli olan 5.000 m2 büyüklükteki arazi parçasının en önemli unsuru, yüksek tepelerle çevrili bir çanak formunda doğa parçasının ortasında yükselen ve arazinin %30’unu kaplayan kayalık bir tepe. Bu doğa heykeli kayalık tüm yakın ve uzak çevreden algılanmakta, konumu itibarı ile de 360 derecelik bir panaromik manzaraya sahip.

Birincil tasarım kriteri bu heykelsi kayalığı bozmadan ve çevreden algılanışını örtmeden bir yapı tasarlamak ve panoramik manzarayla yapı ilişkisini kurmak oldu. Yapı yerel taşlar kullanılarak kaplanan bir kule ile bu kulenin içerisinden geçerek kayalığa uzanan bir köprü şeklinde tasarlandı. Köprü kayalığın doğal yapısını zedelemeden bir ucundan kayalığa dayanıyor. Kayalığın üzerindeki doğal plato konutun dış yaşam alanı olarak planlanmış, bu platodaki kot farkları kullanılarak yüzme havuzu ve seyir terası teşkil edildi. Bitiş malzemelerinde yapının çevresindeki doğada var olan renkler özellikle kullanılarak çevre ile uyum gözetildi.

Kule yapı düşey sirkülasyon alanları ve zemin katta çalışma, 1. katta misafir yatak odalarını barındırıryo. Köprü ve konsol bölümü evin esas kullanıcılarına tek katta bir yaşam alanı sunuyor. Yüksek ısı yalıtım özellikli dış duvarlar düşük enerji tüketimini sağlamakta, % 80 oranında kullanılan led aydınlatma bunu destekliyor.

Çatı yağmur oluklarının bağlandığı 80 tonluk su deposu sonbahar ve kış yağmurları ile dolmakta ve yapının su ihtiyacını sıcak mevsimlerde tamamen karşılıyor. Yapının sıcak su gereksinimi tümüyle güneş enerji panellerinden sağlanıyor. Yönlenme karakteristiği nedeniyle kış mevsiminde yatay gelen güneş ışığı, yaşama mekanları için doğal ısınma temin ederken sıcak mevsimde daha dik gelen güneş ışınları kontrol panelleri ile engellenerek yapının sıcak mevsimde serin kalması sağlanıyor.

Etiketler

7 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Aday gösterilmek haber olmamalı.

  • nilgun-deniz says:

    Ömer Bey,
    Daha önce de aday gösterilen meslektaşlar için yapılan haberleri alttaki linkten inceleyebilirsiniz.
    Yorumunuza bir anlam veremedim.

  • omer-yilmaz says:

    Katılıyorum, daha önce olanlar da haber olmamalıydı. Ama bu beklentim Arkitera.com’a bir eleştiri değil. Ortama bir bilgi.

    Eğer incelerseniz 350 aday gösterilmeden bahsediliyor verdiğiniz linkte.

    Ne amaçla linki verdiğinizi kesin olarak anlamasam da kendi çıkarımım üzerinden yorumladım, yazarsanız açarız.

  • orcun-ersan says:

    Sevgili Nilgün
    Sevgili Ömer Yılmaz, fikrini beyan etmiş. Bu projeye özgü bir şey olmadığına eminim. Neyin haber değeri taşıyıp neyin taşımadığı tartışmaya açık bir konu. Yayın kuruluşlarının politikaları ile ilgili kendi duruşları var. Arkitera da bu tür haberler yer alıyor. Ömer Yılmaz da doğru bulmamış. Bu editörlerin tercihleri ile ilgili. Sevgili Ömer Yılmazın 2007 den bu yana ilk defa böyle bir yorum yapması seni şaşırtmış hepsi bu. Onun için de sırası şimdi gelmiş herhalde diyelim basitçe ve geçelim.

  • omer-yilmaz says:

    Mesaj gönderemedim ki! (Şikayetçiyim ben de) Aynen yazıldığı gibi bu projeye özel bir durum değil diyen bir ikinci mesaj yazdım ama gönderemeyince uçtu 🙁

    Eleştirim Arkitera.com’a da değil ortama genel bir bilgi sadece. Verilen linkten kolayca takip edilebileceği gibi 350 civarında aday gösterilmiş geçtiğimiz yıllarda.

    İlk defa yapmadım bu arada, takip edenler bilir Twitter’da #odulendustrisi hashtag’i ile onlarca, belki yüzlerce mesajım var bu konuda.

    Mies Ödülleri tam da #odulendustrisi’nin panzehiri, çok değerli. Umarım başarılı olur ve ödülü kazanırsınız ama bu aşama bence erken duyuru yapmak için. Hele de aday gösterenlerin Türkiye’den olduğunu da düşününce.

  • orcun-ersan says:

    İyi dileklerin için teşekkürler.

Bir yanıt yazın