Ermenistan’dan Gök Mescid için UNESCO atağı

Ermenistan, başkent Erivan'ın merkezinde yer alan tarihi cami Gök Mescid'i UNESCO Kültür Mirası listesine aldırmak için girişimde bulunuyor.

Ermeni yayın organı Armenpress’te yer alan habere göre, Kültür Bakanı Hasmik Poghosyan ilgili yayın organına verdiği demeçte, söz konusu kararı İran’a gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında verdiğini belirtti. İran’ın Ermeni tarihi eserlerini tamamıyla koruyan bir ülke olduğunu söyleyen Poghosyan, Ermenistan’ın da İran eserlerine sahip çıkması gerektiğini dile getirdi. Ermeni bakan, Bu yüzden Gök Mescid’in dünya kültür mirası olarak korunması gerektiğini dile getirdi.

Ermeni tarafının girişimlerini büyük takdirle karşıladıklarını söyleyen İran Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Mihran Şiravand ise bu konuda İran’ın da üzerine düşeni yapacağını söyledi. İran’ın Ermenistan’ı en yakın komşu olduğunu belirten Şiravand,ülkesinin Ermenilere yönelik sevgisinin ikili ilişkilere yansıdığını dile getirdi.

Ermenistan’da İran camisi olarak adlandırılan ve 1765 yılında Türk yönetimi Revan Hanlığı’nı idare eden Hüseyin Ali Han tarafından inşa edilen tarihi cami geniş bir külliyeye, 24 metre uzunluğunda minareye ve 26 tane eğitim odasına sahip.

1990’lı yıllarda İran tarafından restore edilen cami, 1930’lu yıllarda Ermeni yazar Yeghishe Charents’in çağrısıyla korumaya alındı. Sovyet yönetiminin ibadet merkezlerine yönelik yıkım politikasına karşı çıkan Charents, Erivan’da yıkılan onlarca cami arasından Gök Mescid’in kurtarılmasında önemli bir rol üstlendi. İran hali hazırda mescid’de Farsça dil eğitimi ve kültür merkezi çalışmalarını sürdürüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın