Ensinger’den insulbar: Geleceği Olan Binalarda Metal Çerçeveler

Dünyanın her yerinde artan kentleşme, müteahhit ve mimarları daha fazla konut ve çalışma alanları üretmeye zorluyor.

Bu kapsamda kilit elemanlar olan cam cepheler, pencereler ve kapılar, hem rüzgar ve hava şartlarına karşı koruma sağlıyor, hem de içinde oturanlara daha fazla konfor sunan, ışık alan iç mekanları ve bina cephelerini mümkün kılıyor. Metal Yapı Ar&Ge uzmanı Ahmet Biler müteahhitlerin enerji verimliliği açısından gittikçe artan oranda camlarla ilgilendiğini söylüyor ve ekliyor: “Ancak çoğu zaman farkı yaratan profildir.”


Medipol Üniversitesi Kavacık Kampüsü

Metal Yapı tüm dünyada saygın binalar için inovatif cephe sistemleri geliştiriyor. Bu kapsamda en sık kullanılan malzeme alüminyum. Yapısal mukavemeti, hafif ve yalın profil konstrüksiyonlarının üretilmesine olanak sağlıyor. Ancak metalin yüksek ısı iletkenliğinin de telafi edilmesi gerekiyor. “Metal profillerimiz bir iç ve bir de dış kabuktan meydana gelir ve bunlar Ensinger’in insulbar termal yalıtım profilleriyle olduğu gibi sağlam bir şekilde birbirlerine sabitlenmiştir”, diyor Biler ve ekliyor: “Bu yalıtım profillerinin malzemesi ve tasarımı, pasif binalar için bile yeterli enerji tasarrufunu sağlayan metal profillerin üretilmesini sağlar.”

Alman plastik uzmanı Wilfried Ensinger ilk olarak 1977 yılında metal profil sistemleri için yüksek yalıtım sağlayan profiller üretti ve böylece pencere sektöründe devrim yarattı. “Sürekli olarak geliştirilen bu profiller günümüzde geniş bir malzeme ve tasarım yelpazesinde standart uygulamadan özel uygulamalara kadar kullanıma sunulmaktadır”, diyor Ensinger İstanbul Ofisi Uygulama Uzmanı Oğuz Han Erol. “Metal pencere, kapı ve cephelerde termal bölümleme optimizasyonu noktasında insulbar dünya çapında bir kalite markası haline gelmiştir.”


Metal Yapı, Belçika Brüksel’deki “The One” (UW=0.90 W/m2K) cephesini de tasarladı ve hayata geçirdi. Kaynak: B2Ai for Atenor

Özel tasarım standartlar
insulbar ana malzemesi, cam elyaf ile güçlendirilmiş bir poliamit (PA) olan TECATHERM® 66’dır. Yüksek yalıtım sağlayan, sağlam ve elastik olan bu malzeme hem üstün mekanik özellikler gösteriyor hem de kalıcı olarak her türlü iklim ve hava şartlarına direnç gösteriyor. Lineer termal genleşme katsayısının metale yakın olması sıcaklık değişimlerinde malzemedeki gerilmeyi asgari düzeyde tutuyor. Aynı özellikler, türüne göre saf PA’dan geri kazanılmış olan ‘RE’ modeli için de veya kısa süre önce tanıtılan ve ısıl iletkenlik (λ) değeri sadece 0,18 W/m·K olan lambda optimizasyonunlu ‘insulbar LO’ için de geçerli.

Bayraklı tüm profiller ısı kaybını daha da azaltmak için Low-E-Film (LEF) ile kaplanabiliyor. Zor alevlenici bir malzeme olan insulbar (EN 13501-1 uyarınca E, DIN 4102 uyarınca B2), 200 °C’ye varan sıcaklıklara 20 dakika dayanım sağlıyor. Bunun fabrikalara sağladığı avantaj ise metal çerçeve profillerine ısı bariyeri takılması ve sıkıştırılması işleminin eloksal ve toz boyama gibi yüzey işlemlerden önce yapılabiliyor olması. Bu da verimde, katma değerde ve renk çeşitliliğinde artış anlamına geliyor.

Fark yaratmak
“Biz, pencere imalat sektörünün optimal ısı bariyerini saptamasında kapsamlı hizmetlerle destek oluyoruz: internet sitemizde kullanıcı dostu bir uygulama ve uygulama mühendisliğinde kişisel uzmanlığımızla”, diyen Ensinger’den Oğuz Han Erol sözlerine şöyle devam ediyor:

“Geliştirme aşamasında, projeye özgü malzeme ve geometri seçiminden enerji verimliliği hesaplamalarına ve hızlı prototip üretme çalışmalarına kadar yetkin danışmanlık sunuyoruz. Ve devamında hizmetimizi ilave işlemlere, lojistiğe ve elleçlemeye varıncaya kadar en yüksek kalitede sürdürüyoruz”

Ürünün kalitesi, değişkenliği ve inovasyonuyla birlikte bu hizmetlerin kendileri için fark yarattığını söyleyen Ahmet Biler: “Projelerde şartnameler, gereksinimler değişkenlik gösteriyor ve çoğunlukla da beklenti düzeyi yüksek. Kendimize 2023 yılına kadar dünyanın en iyi cephe firması olmak gibi iddialı bir hedef koyduğumuzdan, mükemmel partnerlere önem veriyoruz. Bu durum, çözümlerimizde enerji verimliliğini daha da arttırma çabalarımız için de geçerlidir, çünkü bina cepheleri, konfor düzeyini ve ekonomikliği kalıcı olarak etkiliyor.”

Enerji kayıplarının azaltılması
Profil, enerji kazancı sağlayan şeffaf cam kaplamadan farklı olarak opak bina cephesinin bir unsuru. Enerji kaybını asgari düzeye düşürmek için cephede çerçeve oranını %20 mertebelerinden %10 ve daha düşük seviyelere getirmek gerekiyor. Bunu en iyi şekilde sağlamak, metal ve yüksek verimlilikte termal bölümleme ile mümkün oluyor. Türkiye’deki projelerde bir pencere veya giydirme cephe için çoğunlukla ısı geçiş katsayısının 1,5 W/m2K veya altında olması bekleniyor.


Orjin Maslak (UW=1.26 W/m2K, 2015 yılında LEED Gold)

“Yapı yönetmeliği TS 825 her ne kadar sadece 2,4 W/m2K şeklinde bir UW istese de yatırımcılar binalarındaki enerji tüketimini daha da düşürmek istiyorlar”, diye tamamlıyor ve ekliyor: “Bunu sadece çevreci imaj değil, aynı zamanda artan enerji fiyatlarından bağımsız hale gelmek için de istiyorlar – Türkiye gibi enerji ithal eden ülkeler için bu önemli bir faktördür, çünkü binalar onlarca yıl kullanılıyor.” İstanbul’da yer alan 16 katlı ofis binası Orjin Maslak buna bir örnek. Alüminyum çerçeveli çift cidarlı cephesi 1,26 W/m2K düzeyinde bir UW değerine sahip ve Nisan 2015’te Türkiye’de LEED Gold sertifikası alan ilkler arasında yer alıyor.

Geleceği şekillendirmek
Metal Yapı, gittikçe artan sayıda yüksek prestijli binayı yüksek yalıtımlı cephe sistemleriyle donatıyor ve şu anda Türkiye’de 1,2 W/m2K düzeyinde UW değerlerine ulaşıyor. Akdeniz iklimi nispeten daha yumuşakken, daha soğuk iklimi olan yerlerde daha düşük U değerlerine talep ise gittikçe artıyor. Metal Yapı, Belçika Brüksel’deki “The One” (UW değeri 0,90 W/m2K) ve Belliard 40 (UW değeri 0,75 W/m2K) örneklerinde olduğu gibi Ensinger’den insulbar profillerini kullanarak PHPP uyarınca belirlenmiş pasif konut standartlarını dahi yakalıyor ve bu talebe cevap veriyor.

Daha fazla bilgiye www.insulbar.de/tr ve www.metalyapi.com adreslerinden ulaşılabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın