Ensamble Studio’dan Suudi Arabistan’da Çok Yönlü Bir Proje

Ensamble Studio, Suudi Arabistan'ın Al-Ula şehrinde çok amaçlı bir peyzaj düzenlemesi olan "Desert Rock" projesini geliştirmiş.

Çöl platosu, dağ sıraları ve yazın kuruyan derelerin vadilerinden oluşan benzersiz bir topoğrafyaya sahip bölge olağanüstü jeolojik koşullar ve çeşitli yaşam alanlarına sahip. Derin kumtaşı kanyonlarında tasarlanan proje, bölgeyi geliştirmek için devam eden çabalara uyumlu bir dizi mekan sunuyor.

Bölge, zamanın taş yontma ustalarının müthiş yeteneklerini yansıtan muhteşem mezarları ve anıtlarıyla, modern dünyayı etkilemeye devam ediyor. Çevrede bulunan Nebatiler döneminden kalma Mada’in Saleh Arkeolojik Alanı ve Cebel İkmah’ın Arapça öncesi yazıtlarından, fil kayası, kemer taşı veya el kayası gibi birçok doğal oluşuma kadar, bu taşların heykelsi karakteri ve kültürel anlamı hem ziyaretçiler hem de bölgede yaşayanlar için büyük değer taşıyor. Proje de tüm bu değerleri desteklemek üzere tasarlanmış.

“Desert Rock” yüzyıllar boyunca manzarayı şekillendiren rüzgar, su, kum ve arazi kaymalarının çevresel eylemleriyle tanımlanan Al-Ula bölgesinin mevcut mimarisiyle uyumlu bir dizi varış noktası sunmak üzere planlanmış. Çok amaçlı projede, meydan ve pazardan oluşan bir toplanma alanı olarak hizmet veren merkezi bir çarşı oluşturulmuş. Bu çok kullanımlı alan, yerel halkı ve ziyaretçileri bir araya getirerek onları Al-Ula’nın tarihine ve diğer önemli gelenek ve vizyonlara yakından bakmalarını sağlayacak şekilde planlanmış.

Çevredeki peyzajın tefekkür ve takdir edilmesini sağlayan anıt-menhir, alanda sembolik bir unsur sunmak üzere konumlandırılmış. Bu alanda iki vadi arasındaki kavşakta, bir bakış açısı olarak hizmet veren, alt tarafında tarih müzesi bulunan bir kule oluşturulmuş.

Projenin kapsamı içerisinde; bir ziyaretçi merkezi olan “space rock”, bulunduğu arazinin dalgalı hareketlerini takip eden çağdaş sanatlar ve zanaatlar merkezi “dune”, kanyon manzarasıyla birleşen ve çölün yıldızlı gecelerinin altında açık hava sanat performansları düzenlemek için tasarlanmış anıtsal bir sahne olan “star theater”, kayalık manzaranın ortasında anıtsal bir kültürel alan olan “art rock”; ve El-Ula kayalarında boşluklar açan ve bunları köprülerle birbirine bağlayan “therma – art baths” gibi farklı bölümler de tasarlanmış.

Hem sosyal etkileşim alanı hem de samimi, huzurlu bir yer olarak hayata geçirilen proje mimarinin muazzamlığından ve aydınlık ile karanlık arasındaki küratörlüğün kontrastından yararlanan sağlıklı yaşam programlarını da barındırıyor. Yakın bir gelecekte bölgede bir sanat köyü yapılması da planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın