ENR’nin Listesinde 4 Türk Firması Yer Aldı

Yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri sektörünün en prestijli yayımları arasında yer alan ENR dergisinin bu yılki listesinde 4 Türk firması yer aldı.

Yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri sektörünün en prestijli yayımları arasında yer alan Engineering News Record (ENR) dergisinin bu yılki listesinde 4 Türk firması yer aldı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, derginin “Uluslararası Dizayn Şirketleri 225-2013” listesini açıkladığını bildirdi.

Listede bu yıl 4 Türk firmasının yer aldığını kaydeden Çağlayan, teknik müşavirlik hizmetlerinin her geçen gün başarısına başarı kattığını belirtti.

Sektörün önümüzdeki dönemde daha büyük başarılara imza atacağına inandığını belirten Çağlayan, “Listede 4 Türk firmasının yer alması önemlidir. 225 firma sıralamasında 4 firmamızın yer alması müteahhitlik firmalarımız gibi teknik müşavirlik alanında da başarılara imza atılacağının önemli bir göstergesidir” ifadesini kullandı.

“Sektör 2013 yılında yüzde 9,5 büyüdü”

2013 yılında sektörün uluslararası proje gelirlerinin geçen yıla göre yüzde 9,5 arttığını kaydeden Çağlayan, 225 firmanın toplam gelirinin 72 milyar dolara ulaştığını, sıralamada Avustralya, ABD, Hollanda ve İngiliz firmalarının ön sıralarda yer aldığını bildirdi.

Geçen yıl listede 185’inci sırada bulunan Atlas Grup firmasının bu sene 108’inci, 181’inci sıradaki Temelsu firmasının da 182’inci olduğunu kaydeden Çağlayan, bu yıl Structoris firmasının 136’ncı ve Tekfen firmasının da 220’nci sıradan listeye girdiğini açıkladı.

“Sektöre 2,5 milyon lira destek sağladık”

Teknik müşavirlik hizmetlerinin, “müteahhitlik sektörünün yükte hafif pahada ağır bir işi” olduğuna ve Ekonomi Bakanlığı olarak sektörün önemini bildiklerinin altını çizen Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“2012 yılı Haziran ayında yayımladığımız 2012/3 sayılı tebliğ ile teknik müşavirlik firmalarımıza sağlanan teşviklere erişimi kolaylaştırdık. Firmalarımıza yurt dışı ofis (kira-istihdam-danışmanlık), reklam-tanıtım-pazarlama, pazar araştırması, fuar katılım, seminer-konferans katılım, yurtdışı eğitim ve teknoloji alanlarında yüzde 50-70 destek sağlıyoruz. Ayrıca, sözleşme destekleri ve fizibilite etüdü-nazım planı destekleri ile firmalarımıza yurtdışında katıldığı ihalelerde 300 bin dolara kadar teşvik verebiliyoruz. ENR listesinde yer alan Temelsu firmamız sözleşme desteğinden faydalanan firmalarımızdan birisi konumunda. 2012 yılı haziran ayında tebliğin yayımlanmasından bugüne sektöre yaklaşık 2,5 milyon lira destek sağladık. Teknik müşavirlik firmalarına destek için ayrılan bütçe, bu rakamı arttırmak için bize imkan sağlıyor. Firmalarımızın bu desteklerden daha fazla yararlanması ile uluslararası pazarlarda gücünü arttıracağına ve ENR listesinde daha fazla yer alacağına inanıyorum.”

Çağlayan, sektörün gelecek dönemde daha büyük başarılara imza atacağına inandığını belirterek, listeye giren firmaları tebrik etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın