Engellilerin sınırlarını kaldıran tasarımlara MOSDER’den ödül

Üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı ve İç Mimarlık Bölümü öğrencilerinin yanı sıra profesyonellerin ödül aldığı 7. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması, Engelliler/Özürlüler için Ev Mobilyası kategorisiyle de toplumsal bir konuya işaret etti.

Yarışmada birincilik ödülü alan tasarım, engellilerin bir mobilya ile pek çok ihtiyacını karşılamasını sağlıyor.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından markalaşma ve tasarım olgusunun sektörün odak noktasında yer alması hedefiyle düzenlenen ve Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) tarafından desteklenen 7. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması’nda, altı kategoride ödüller sahiplerini buldu. Yarışma kategorilerinden biri olan Engelliler/Özürlüler için Ev Mobilyası değişik bir sosyal konuya çözüm sunması ile dikkat çekti.

Yarışmada Engelliler/Özürlüler için Ev Mobilyası kategorisinde birincilik kazanan tasarım, engelli kullanıcının başkasından yardım almadan giyinmesini ve günlük ihtiyaçlarını karşılamasını mümkün kılıyor. Orçum Erdem, Ali Şahinkaya ve Merve Komar’ın geliştirdiği Point isimli tasarım, tek bir yatağın bünyesinde dolabı da barındırması ile engelli kullanıcının yatak ve çevresi ile ilişkilerini yeniden ele alıyor. Yatağın çevresinde dolap ve mini depolama alanı bulunması engellinin yatağına daha kolay ulaşmasını, kolaylıkla giyinmesini sağlıyor.

Ülke nüfusunda önemli bir payı bulunan engelli/özürlü vatandaşların ev yaşamında daha rahat hareket edebileceği mobilya tasarımlarının geliştirildiği yarışmada, birçok işlevi yerine getiren çözümler dikkat çekti. Akılcı mobilya tasarımlarının geliştirildiği yarışma, engellilere gösterilen bilincin artırılmasında rol oynuyor. Engelliler/Özürlüler için Ev Mobilyası kategorisinde Elif Üregün ikincilik ödülü alırken, Evrim Saral ve Özge Uğur da tasarımıyla üçüncülük kazandı.

Yenilikçi mobilyalar ödül aldı

7. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması’nda, Engelliler/Özürlüler için Ev Mobilyası’nın yanı sıra farklı kategorilerde ödüller dağıtıldı ve öncü mobilya markaları tasarımları üreterek hayat bulmasını sağladı.

Yarışmada birincilik ödülü kazanan tasarımlar ve üretime alan markalar ise şu şekilde sıralanıyor:

Oturma – Dinlenme / NDesign
Dilek Kepenek, Marmara Üniversitesi

Depolama – Koruma – Düzenleme / Alfemo
Eray Erdemli, Cansu Baklacı, Ayşe Merve Güner, Bilkent Üniversitesi

Tamamlayıcı Mobilya Servis Ünitesi / NDesign
Memduha Mehtap Elligıram, Anadolu Üniversitesi

Genç Mobilya / Serhat
Başak Elbüken, Caner Yaşa, Sinana Yıldız, Mimar Sinan Üniversitesi

Etiketler

Bir yanıt yazın