Engelliler Haftasında Adalar Belediyesi’nden Engelsiz Tuvalet İsteği

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği'nin Engelsiz Hayat Aktivistleri engelsiz tuvalet ihtiyaçları için Adalar Belediye Başkanlığı'na resmi başvurularını tekrarladı.

Adalar’da yaşayan engelli bir vatandaşın umumi tuvalet ihtiyacının belediye tarafından “Kanalizasyon yetersiz” cevabıyla geçiştirilmesine tepki gösteren Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Engelsiz Hayat Aktivistleri bugün belediye önünde basın açıklaması yapıp, resmi başvurularını tekrarladılar.

Basın açıklaması şöyle:

Engellilerin, engelli çocuğu olan annelerin, yaşlıların, 0-6 yaş çocuklu anne ve babaların hayata katılımı için önemli engellerden biri uygun tuvaletlerin olmayışıdır.

2004 ve 2005 yılında çıkarılan 5216 ve 5393 sayılı belediyeler kanunu ile 5378 sayılı engelliler ile ilgili kanunların yürürlüğe girdiği 2005 yılında söz konusu kanunların hayata geçirilmesi ve erişilebilirlikle ilgili gerekli düzenlemeler için uygulayıcı kurumlara 7 yıl süre vermiştir. Kanuna göre 2005 yılına kadar yapılan yanlış mimari uygulamalar 7 yıl içinde doğruya çevrilecek, kanun çıktıktan sonraki her mimari uygulama, toplu taşıma araçları, kamu binası, konut, sosyal yaşam alanları, otel, lokanta, kafe vb engelsiz erişilebilir mimari tasarım ölçülerine göre yapılacaktı. Ancak belediyelerin birkaç tanesi hariç ne kendi mimari uygulamalarında nede ruhsatlandırmalarda kanunu uygulamadılar. 10 yıl geçmesine rağmen hala doğru düzenlemeler yapılmamıştır.

İnsan hareketi olan yerlerde engellilerin kullanımına uygun tuvaletler yapılması da söz konusu kanunlarda yer almakta ve belediyelere görev vermektedir.

“Engelsiz tuvaletler” ihtiyacı olan;

Akülü ve Tekerlekli Sandalye kullanan engelliler,
Görme engelliler,
Zihinsel engelli çocuğu olan anne ve babalar,
Hareket zorluğu çeken yaşlılar.
0 – 6 yaş arası bebeği ve çocuğu ile sokağa çıkan anneler ve babalar
Acil Kişisel bakım ihtiyaçlarını gidermek isteyen kadınların sorunlarını çözecektir.

Faydalanıcı vatandaşların hayata eşit katılımı sağlanması hukuken de idarecilerin sorumluluğunda ve zorunludur. Duyarlı Belediye başkanlarının ve yöneticilerinin sorunun çözümü için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz.

Engelsiz Tuvalet olmayan yerlerde engelliler sokağa çıkamazlar. Tüm belediyelerin engellilerin ve yaşlıların kullanımı için engelsiz tuvaletleri hizmete sunmaları gerekir.

İl ve ilçelerinde engellilerin kullanabileceği şekilde tuvaleti olmayan belediyelerin başkan ve meclis üyelerini 1 saat tuvaletlerini tutarak konunun ciddiyetini anlamaya davet ediyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın