Enerjisini Cephesinden Alan Okul

C.F. Møller Architects'in Kopenhag'ın Nordhavn bölgesinde tasarladığı okulun görselleri yayınlandı.

Tamamlandığında Kopenhag’ın en büyük okulu olacak olan Copenhagen International School (CIS), cephesinde yer alacak 12.000 güneş paneliyle yıllık elektrik tüketiminin yüzde 50’sinden fazlasını üretecek.

25.000 m2 genişliğindeki proje 1.200 öğrenci ve 280 çalışan kapasitesine sahip. Ayrıca okul bulunduğu deniz kıyısını kamusal kullanıma açacak olmasıyla da dikkat çekiyor.

Yapının ölçeğini hafifletmek isteyen tasarım ekibi ana kütleyi, birbiri ile bağlantılı 4 kuleye ayırıyor. Katları 5 ile 7 arasında değişen her bir kulenin tasarımı farklı sınıf ve yaş grubundaki öğrencilerin kullanımına göre özelleşiyor. Bu 4 kulenin üzerinde yükseldiği 2 katlı bazada ise öğrencilerin ortak kullanımına açık spor salonları, kafetarya, kütüphane ve performans alanları mevcut. Ders saatleri haricinde halkın da kullanımına imkan veren bu mekanların dışında, bu yapının terasında öğrenciler için oyun alanı tasarlanmış.

Yıllık tahmini 200 MWh elektrik üretecek olan 6.048 m2 genişliğindeki güneş panelleri aynı zamanda okuldaki ders müfredatının da bir parçası haline gelecek. Böylelikle öğrenciler matematik ve fen bilgisi derslerinde güneş pillerinin çalışmasını gözlemleyebilecekler.

Şu anda inşaat halinde olan projenin 2017 yılı içerisinde bitirilmesi öngörülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın