Enerji Hakkında Yeni Bir Hikaye Anlatımı

CRA-Carlo Ratti Associati ve Italo Rota, enerji şirketi Eni ile birlikte, sürdürülebilir enerji üretimi için en yenilikçi teknolojilerden biri olan manyetik hapsetme füzyonu (magnetic confinement fusion) için bir örnek tasarladı.

Proje, ziyaretçileri bu çığır açan teknoloji hakkında bilgilendirmek için İtalya’nın Roma kentindeki Maker Faire’de tanıtıldı. Yarının füzyon santrallerinin tasarımı için bir başlangıç noktası olarak eski bir gazhanenin içinde inşa edilmiş bir Tokamak reaktörünün kavramsal modelini sergileniyor.

Alan, Kolezyum’un sadece üç kilometre güneybatısında bulunan, İtalyan başkentinin modern endüstriyel mirasının önde gelen sembollerinden biri olan Gazometro Ostiense bölgesinde yer alıyor. Ziyaretçiler, 50 metre yüksekliğinde, 40 metre genişliğindeki gazhanenin içinde, manyetik hapsetme teknolojisi sürecinde temel bir bileşen olan bir Tokamak’ın kavramsal modelini keşfedebiliyor. Yükselen bir yol ile insanlar Tokamak’ın içine girebiliyorlar. Burada, kırmızı ışıklı dairesel bir koridor içinde, bir dizi multimedya içeriği, teknolojiyi ve devam eden bilimsel araştırmalarını anlatıyor.

“Manyetik hapsetme füzyonu, yarının temel karbon arındırma çözümlerinden biri olma potansiyeline sahip temiz bir teknolojidir. Projeyle birlikte, füzyon santrallerinin kentsel alanlara nasıl entegre edileceğini hayal etmek için bir açık tasarım süreci başlatmak istedik, hem yapımcıları hem de mimarları gelecekteki enerji ortamımız hakkında bir tartışmaya katılmaya teşvik etmek istedik.”
Carlo Ratti

“Enerji hakkında yeni hikaye anlatımı biçimlerini keşfetme şansımız var. Tasarımın, bir anlatımı deneyime dönüştürmek için güçlü bir araç olduğuna ve ziyaretçilerin benzersiz bir atmosferle çevriliyken enerjiyi hissetmelerine olanak tanıdığına inanıyoruz.”
Italo Rota

Proje, Eni’nin, özellikle MIT Plasma Science and Fusion Center (PSFC) ve enerji şirketi Commonwealth Fusion Systems (CFS) ile bir dizi akademik işbirliği yoluyla son birkaç yılda ortaya çıkan manyetik sınırlama konusundaki çalışmalarını takip ediyor. Manyetik hapsetme işlemi sırasında, iki hidrojen çekirdeğinin füzyonu, güneşin ve diğer yıldızların içinde meydana geldiğine benzer şekilde, muazzam miktarda enerji açığa çıkarıyor. Bu teknolojinin en önemli avantajı, sera gazları veya yüksek kirletici veya yüksek radyoaktif maddeler yaymaması. Ayrıca, güvenli ve neredeyse tükenmez.

Etiketler

Bir yanıt yazın