Enerji Bilgi ve Teknoloji Yönetim Merkezi (EBİTEM) Binası Mimari Proje Yarışması İptal Edildi

Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yapılan açıklama şu şekilde.

İlgililerin Dikkatine,

02.11.2011 tarihli 662 sayılı Kanun Hükmünde kararname ile kapatılan Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Enerji Bilgi ve Teknoloji Yönetimi Merkezi (EBİTEM) Ulusal Mimari Proje yarışması “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği”nin 47 inci maddesine göre durdurulmuştur.

Etiketler

3 yorum

  • derya-yazman says:

    Yarışmanın bitişine 15 gün kala… Verilen emeklere yazık

  • omer-yilmaz says:

    Al sana yeni bir durum daha, benim hatırladığım yakın dönem yarışmalarında iptal söz konusu olmamıştı. Yönetmeliğin 47. maddesi şöyle:

    “Yarışmanın iptali
    Madde 47 — İdare, yarışma sonucunun ilan edilmesinden önceki herhangi bir aşamada yarışmayı iptal etme hakkına sahiptir. Yarışmanın iptal edilmesi durumunda, yarışmacılarca idareye teslim edilen hiçbir tasarım idarece kullanılamaz.”

    Sadece telife aklını takarsan yönetmeliği de ancak bu kadar yazarsın herhalde. Derya’nın yorumu ne kadar haklı: Yüzlerce adam / gün belki onbinlerce saat emek söz konusu. Bu haksızlığa karşı yapılabilecek ne var? Koskocaman bir hiç…

    Bir süre önce ulaşan bir emailde EİEİ kanununun kaldırılarak Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü kurulduğu bildirilmişti. O emailde şöyle diyordu:

    “2 Kasım 2011 tarih ve 28103 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’de yayınlanan “662 sayılı Kanun Hükmünde Kararname”nin 89 uncu maddesinde belirtildiği üzere, 14 Haziran 1935 tarih ve 2819 sayılı “ELEKTRİK İŞLERİ ETÜT İDARESİ Teşkiline Dair Kanun” yürürlükten kaldırılmış, aynı Kanun Hükmünde Kararname ile “YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ” kurulmuştur.”

    Bu bence iyi bir gelişme Türkiye için yararlı olacağını düşünüyorum bu yapısal revizyonun.

    Ancak yarışmanın iptalini gerektiren bir gelişme değildi bu. Cevaplanması gereken sorular var, bence Arkitera.com bu soruların cevaplarını takip etmeli:

    1- Yarışma devam ettirilebilirdi: Yarışma sonucu elde edilecek ödül grubu mimarlara yeni yapılanmayla ilgili bir birif verilerek revize projeleri çizmeleri (ücret ödense de ödenmese de mimarların buna katılacaklarını düşünüyorum; katılmalılar) istenebilirdi. Neden yapılmadı?

    2- Asli Jüri tüm bu gelişmelerin neresinde duruyor? Yarışmanın iptali onlara da bu şekilde yukarıdan gelen bir kararla mı bildirildi? Yoksa jüri iptali önceden biliyor muydu? Eğer biliyorsa neden bu şekilde iptal edilmesine ses çıkarmadılar?

  • omer-yilmaz says:

    Arkitera.com’da 11 Kasım’da bu konuda bir haber yayınlamışız: http://rktr.co/v8c5uQ O zamandan belliydi aslında bunun gelişi.

Bir yanıt yazın