Endonezya’da Biyofilik Tasarıma Uygun Bir Ofis Dönüşümü

Andyrahman Architects, Endonezya’nın Doğu Java kentindeki Sidoarjo'da bulunan ofisini biyofilik tasarıma sahip yeni bir konsepte ve görünüme dönüştürdü.

Bu biyofilik ofis, insanlara yaşamak ve çalışmak için daha sağlıklı ve mutlu bir yer sağlayan, yaşam sevgisini uyandıran ve tasarımı doğayla bütünleştirerek stres seviyelerini en aza indiren bir mimari tasarıma sahip.

Yeni biyofilik tasarım konseptin, ofiste çok çalışan ekibin fiziksel, zihinsel ve davranışsal olarak daha rahat hissetmesi için yaşam kalitesini ve iş kalitesini attırması planlanıyor. Böylece, iş sonuçları ve üretkenlikleri de daha iyi ve daha optimal hale gelecek.

Ofisin zemin katındaki çalışma alanı oldukça stratejik olan yeşil bir bahçeye, yani mekanın merkezine getirilmiş. Yenilenen ofiste, çevreden karbondioksiti emmeye yardımcı olan ve serin bir mikro iklim yaratan otlardan çalılara ve sert yapraklı ağaç çeşitlerine kadar birçok farklı bitki türü var.

Biyofilik mimarinin bir diğer temel unsuru olan suyu eklemek için yapının orta bahçesine Koi balıklarıyla dolu küçük bir havuz eklenmiş. Havuzdaki su, uygun bir drenaj sistemi ile yeniden havuza aktarılıyor. Ortamda oluşan suyun sesi de atmosferi daha doğal hale getiriyor.

Ofisin ikinci katında, yerel geleneklerden gelen unsurların doğayla harmanlanması sonucu biyofilik bir mimari tasarım elde edilmiş. Yerel gelenek-yerel malzeme endüstrisi sonucunda ortaya çıkan “Nusantara dokumacılığı” kullanılarak bambudan dokunmuş bir duvarın örgüleri arasından hava ve ışık girişi sağlanmış ve nefes alan bir mekan kazanılmış.

Bu duvarlar hem gerçek hem de mecazi olarak açık. Gerçek anlamda, bu dokuma duvarlar ihtiyaca göre açılıp kapatılabiliyor. Açıldığında, duvarların sınırları yokmuş gibi görünüyor ve sanki açık bir alandaymış gibi çevreyle bütünleşiyor. Metaforik olarak da dışarıdan gelenlere açık çünkü ikinci kattaki alan aynı zamanda toplantı, tartışma ve Andyrahman Architects dışındaki taraflarla iş birliği yapmak için bir mekan. Bu alan çalıştaylar, eğitimler vb. etkinlikler düzenlemek isteyen diğer topluluklar tarafından da kullanılabiliyor.

İkinci katta ağırlıklı olarak kullanılan dokuma bambu ve rattan malzemeler, Andyrahman Architects tarafından araştırıldığında yerel ve modası geçmiş eski malzemelerin çağdaş mimari tasarımlarla daha modern bir hale dönüşebileceğini kanıtlıyor.

En üst kat, ev ve iş yeri dışında bir yer olan “üçüncül mekan”, oturmak, takılmak, rahatlamak veya sohbet etmek için kullanılıyor. Şekil olarak çatısı açık, kare bir çardağa benzeyen mekan yeni fikirler ve ilham bulmak için de kullanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın