Emre Arolat Architecture Tarafından Tasarlanan The Museum Hotel Antakya Açılıyor

Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden olan Antakya'da, inşaat çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve aralarında dünyanın en büyük tek parça mozaiğinin de bulunduğu The Museum Hotel Antakya, Temmuz ayında kapılarını açıyor.

Beş farklı katmanda 13 ayrı medeniyete ait 30 bin’e yakın eser ile bir zaman tüneline dönüşen otel, bu büyüklük ve arkeolojik içeriğe sahip dünyadaki ilk müze otel olma özelliği taşıyor.

Antakya’da yaygın olan “avlulu konut yaşam tarzını” yansıtan, toplam 17 bin metrekare alana sahip olan The Museum Hotel Antakya, bu büyüklük ve arkeolojik içeriğe sahip dünyadaki tek müze oteli olma özelliğini taşıyor. 

Otel inşaatı sırasında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserleri korumak amacıyla otel planında uygulanan değişikliklerle tamamen eserlere uygun olarak yeni bir müze-otel inşa edildi. Ülkemizin önde gelen uluslararası ödüllü mimarlık ofislerinden biri olan EAA – Emre Arolat Mimarlık tarafından tasarlanan otelin temelleri kazı alanına zarar vermemesi için elle açılan 66 kuyuya yerleştirilen kolonlar üzerinde yükseliyor.

17 bin metrekarelik alana sahip olan otelin inşaat çalışmaları sırasında tamamı Türk arkeolog, restoratör mimarlardan oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda Helenistik Dönem’den başlayarak İslami Dönem’e kadar birbirini izleyen beş kültür katmanı ve günümüze kadar gelen 13 ayrı medeniyete ait esere ulaşıldı.

Bulunan eserler arasında, 1050 metrekareden oluşan dünyanın en büyük tek parça mozaiğinin bulunduğu arkeolojik parkur ile birlikte aralarında Eros heykelciği ile sikkeler, metal objeler, mimari parçalar ve pişmiş toprak eserlerinde olduğu 30 bin’e yakın arkeolojik eser ortaya çıkmıştı. Yapılan çalışmalarda çeşitli üniversitelerden alanlarında uzman akademisyenlerden oluşturulan bir bilim heyeti de görev aldı.

Gerçekleşen kazılarla birlikte bir “zaman tüneli”ne dönüşen inşaat alanında bulunan eserler, otelin ve arazinin sahibi olan Asfuroğlu Ailesi tarafından müze haline getirildi. “Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi” adını alan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilecek. Müze, kapılarını; The Museum Hotel Antakya’nın hizmete girmesi ile Antakya halkına, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen konuklarına açacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın