Emlakta Arap baharı

Ortadoğu'dan Türkiye'ye emlak akını var...

Arap ülkelerindeki olaylar ve Avrupa’daki ekonomik kriz, Arapların turizmden sonra emlakta da Türkiye’ye yönelmesine neden oldu. Türkiye, adım adım Arapların emlak bölgesi olma yolunda ilerliyor.

Sadece turist olarak değil, emlak almaya da geliyorlarlar… Türkiye emlakta da Arapların bir numarası oldu.

Arap ülkelerinden Türkiye’deki emlak sektörüne ilginin nedeni, Avrupa’daki Euro bölgesinde yaşanan kriz ve Ortadoğu’daki karışıklıklar…. Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelen Araplar bireysel ve kurumsal yatırımlar yapıyor.

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, durumu şöyle değerlendirdi:

“Bunların bireysel olanları da var toplu olanları da… Biz bunu yeterli bulmuyoruz. Geçen yıllara baktığımızda; her sene ortalama 3 milyar dolar gayrimenkul satışı gerçekleştirildi.”

Ancak Araplara emlak satışında bazı borükratik engeller çıkıyor. En büyük sorun ise Mütekabiliyet Kanunu…

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya da bu konuya ilişkin şunları söyledi:

“Mütekabiliyet yüzünden zorluklarla karşılaşılıyor. Türk vatandaşı hangi ülkede konut edinirse, onlar da burada edinebilir. Genelde Körfez ülkelerinin bir çoğunda mütekabiliyet yok. Hukuki engellerin giderilmesi halinde, kademeli olarak 5 ile 10 milyar arasında sermaye girişine tanık olabiliriz. İspanyaya 2. el pazarında mesela iki sene öncesine kadar 7 – 8 milyar Euro giriş oluyordu. İspanya’da da kriz var, bu bölgede istikrara sahip.”

MÜTEKABİLİYET NEDİR?

Türkiye’den konut satın alabilen yabancılar için ‘mütekabiliyet ilkesi’ uygulanıyor. Yani, ancak, yurtdışında Türk vatandaşlarının mülk edinebildiği ülkelerin vatandaşları Türkiye’den mülk edinebiliyor. Mütekabiliyet ilkesine uygun olmayan vatandaşlar ise, bu durumu, Türkiye’de kurdukları şirket üzerinden gayrimenkul satın alarak aşıyorlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın