Emerging Objects’ten Depreme Dayanıklı 3D Baskılı Kolonlar

Kaliforniya merkezli tasarımcılardan oluşan bir ekip, en büyük sismik aktiviteye dayanacak şekilde tuğla ve harç olmadan bir araya getirilen 3D baskı teknolojisiyle depreme dayanıklı kolon üretti.

“Deprem Kolonu” olarak adlandırılan malzeme, deprem aktivitesi olan bölgelerdeki yoğun titreşimler için optimize edilmiş, kıvrımlı bir yapı oluşturmak üzere bir araya gelen önceden belirlenmiş istiflenebilir içi boş tuğla oluşumundan üretilmiş. Emerging Objects tarafından üretilen kolonun kum bazlı bileşimi, ekip tarafından tuz, naylon ve çikolata dahil olmak üzere 3D Baskı için yeni malzemeler kullanılarak tasarlanan bir dizi deneysel yapıdaki pek çok örnekten biri. Kolon, geçici ve kalıcı yapılarda kullanım için kolayca monte edilip demonte edilebilir şekilde ve tecrübesiz inşaat çalışanları için basit bir montaj prosedürü izlenecek şekilde özel olarak tasarlanmış.

İnka uygarlığı döneminde Peru’da yapılmış deprem mimarisinden ilham alan Emerging Objects’in San Francisco merkezli ekibi, yapısal sağlamlığını artırmak için kolonu harç kullanmadan geliştirmiş. Kolonun başarısının sırrı, gerilim yoğunlaşma noktalarında bozulmaya maruz kalan geleneksel harçlı derzlerin aksine, titreşimleri emmesinden kaynaklanmış. Quake Column’un modülleri harç olmadan titreşime uyum sağlayabiliyor ve çökme riski olmadan hızla yeniden yerleştirilebiliyor. Her modül, sismik aktiviteye karşı dayanıklılığı artırmak için tasarlanmış yuvarlatılmış köşelere ve dalgalı bir yüzeye sahip olacak şekilde üretilmiş. Kolonlar, Peru’da koruma için birbirine geçme kesme tuğlalar İnka tasarımlarına bakılarak tasarlanan 3 ile 5 derecelik hafif bir içe doğru eğime yaslanır şekilde planlanmış.

Emerging Objects’in tasarım ekibinde yer alan University of California Berkeley Mimarlık Bölümü’nde doçent Ronald Rael tasarımı; “Sismik kuvvetlere karşı da direnç sergileyen İnka duvarcılık tekniklerini inceledik. Daha sonra bazı kuralları basitleştirdik ve her bloğa kolay taşınabilmesi için numaralandırma sistemi ile bloğun yapıya yerleştirilmesi için kulplar ekledik,” şeklinde özetliyor.

Emerging Objects, Ronald Rael ile San Jose Eyalet Üniversitesi Tasarım Bölümü’nde Yardımcı Doçent olan Virginia San Fratello tarafından yönetiliyor. Firma, on kişilik ekibiyle birlikte mimari tasarım için 3D baskı teknolojisindeki yeniliklerde uzmanlaşmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın