Emek’teki Hasarda ‘Önlem’ Bilmecesi

Emek Sineması’nı yıkan Grand Pera’nın inşaatında tescilli binaların hasar görmesi üzerine Koruma Kurulu’nun önlem alınmasını isteyen kararının 5 aydır uygulanmadığı ortaya çıktı.

Kamer İnşaat’ın ortaklarından Eyüboğlu, “Hasarlı kısımlar zaten sökülecek” açıklaması yaptı

Beyoğlu’nda yıkımı büyük tepkiye neden olan tarihi Emek Sineması’nın yerine yapılan Grand Pera projesi hızla yükseliyor. Tescilli yapıları tahribata uğratan inşaat hakkında suç duyurusunda bulunan Koruma Kurulu’nun alanda önlem alınıp Kurul’a bilgi verilmesini isteyen kararının ise hâlâ uygulanmadığı ortaya çıktı. İstanbul I No’lu Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, proje alanında Serkildoryan binası ile korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli diğer yapılarda çatlaklar tespit etmişti. Kurul kararında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nın 660 sayılı ilke kararına göre, alanda tehlike arz eden yapılarda can ve mal güvenliğinin alınıp Kurul’un bu konuda bilgilendirilmesini istendi. Ancak aradan 5 ay geçmesine rağmen Beyoğlu Belediyesi ve Kamer İnşaat tarafından güvenlik önlemlerinin alınmış olduğuna ilişkin bilgilendirme yazısı hâlâ Koruma Kurulu’na gönderilmedi.

SERKİLDORYAN ÇATLAMIŞTI

İstanbul I No’lu Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 12 Şubat 2014’te verdiği kararda Kamer İnşaat tarafından yıkılan Emek Sineması’nın yerine yapılacak Grand Pera projesinin Koruma Kurulu tarafından onaylanmış projede öngörülen ‘moving’ yöntemine aykırı olarak sürdürüldüğünü tespit etti.

Koruma Kurulu kararında “Yerinde yapılan incelemede Cercle D’orient binasında çatlaklar olduğu görüldüğünden olası tahribatın önüne geçmek adına çatlakların gözlenmesi ve gerekli önlemlerin alınmasına” karar verdi.

Emek’in bulunduğu “338 adada yapılan kazı uygulamalarında gerekli önlemlerin alınmamış olması sebebiyle” tescilli Melek apartmanının duvarlarında çatlaklar oluştuğu belirlendi. Koruma Kurulu, ilgililer hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. maddesi kapsamında suç duyurusunda bulundu.

BELEDİYE TEBLİGATLA YETİNDİ

Alanda önlem alınarak kendisine bilgi verilmesini isteyen karardan iki ay sonra, Beyoğlu Belediyesi 22 Nisan 2014’te gerekli güvenlik önlemlerinin alınması için Kamer İnşaat’a tebligatta bulunduklarına dair Koruma Kurulu’na bir yazı göndermekle yetindi. Bilgi edinme hakkı kapsamında yapılan başvuruya Koruma Kurulu’ndan gelen yanıtta “Alınan güvenlik önlemlerinin sonucuna ilişkin herhangi bir bilgilendirme yazısı Müdürlüğümüze iletilmemiştir” diye belirtildi.

‘HASARLI BÖLÜM ZATEN SÖKÜLECEK’

Beyoğlu Belediyesi yetkilileri proje alanında gerekli denetimleri yaparak rapor tuttuklarını, ancak bu raporu Koruma Kurulu’na göndermediklerini söylerken, Kamer İnşaat’ın ortaklarından Levent Eyüboğlu BirGün’e açıklamada bulundu. Koruma Kurulu’nun Serkildoryan binasında hasar tespit etmediğini öne süren Eyüboğlu, tescilli Melek Apartmanı’nda tespit edilen hasara ilişkin ise “Melek Apartmanı’nda korunacak unsur yapının ön cephesidir. Hasar olduğu öne sürülen bölüm, onaylı projeye göre zaten sökülecek bir bölüme ait. Kurula bu tür sonuçları titizlikle iletiyoruz” diye belirtti.

Eyüboğlu, “Koruma Kurulu kararından sonra ekstra önlem olarak betonarme karkas imalatı hızlandırıldı. Uygulamaya ilişkin bilgi ve belgeler kurula iletilecektir” diyerek güvenlik önlemlerinin alındığını öne sürdü.

Etiketler

Bir yanıt yazın