Emek özgün yapısıyla korunmalı

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), Emek Sineması'nın bulunduğu yerde özgün yapısı korunup yenilenerek bir sinema ve kültür merkezi olarak hizmete açılması gerektiğini belirti.

Emek Sineması ile ilgili projeyi yürüten Kamer İnşaat’ın medyada yer alan “İKSV’nin projeyi bize verin demesi doğru değil. Onları da bu projeye ikna edeceğiz” şeklindeki açıklamaları üzerine İKSV’den dün bir yazılı açıklama yapıldı.

‘Proje kamuoyu ile paylaşılmalı’
Açıklamada “Bu binayla ilgili yapılacak herhangi bir projenin, kamuoyu ile birlikte konunun tüm paydaşlarıyla ayrıntılı biçimde tartışılması gerekir. Kamuoyunda gelişen hassasiyetleri de göz önünde bulundurarak, Emek’le birlikte üç farklı salonun yer aldığı ve bir kamu kurumuna ait olan Circle d’Orient binasının, mevcut öneriden farklı bir anlayışla, ticari kaygılar taşımayan, kâr odaklı olmayan bir projeyle kullanıma açılmasının mümkün olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Binanın, İstanbul’da yaşanan mekân sıkıntısına çözüm olabilecek, daha fazla kişiyi nitelikli kültür ve sanat etkinlikleriyle buluşturacak, farklı sanat disiplinlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve kendi ayakları üzerinde durabilecek bir kültür merkezine dönüştürülmesinin amaçlanmasının gerektiği belirtilen açıklamada, “Yenileme projesindeki temel yaklaşımın tartışılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz” denildi.

‘Önerimizi ilgili bakanlıklara ilettik’
Binanın kamuya kazandırılma projesinin, kâr amacı gütmeyen kültür kurumları ve kültür çevreleri tarafından fizibilite çalışmalarıyla şekillendirilmesi ve uzun vadeli bir işletme planı hazırlandıktan sonra projenin yürütülmesi gerektiğinin altı çizilen açıklama , “Projenin gerçekleştirilebilmesi için özel kesim ve kamu hem yatırımda hem de işletme sürecinde yükü paylaşmalıdırlar. Projenin böyle bir yaklaşımla ele alınabilmesi için önerimizi ilgili bakanlıklarımıza iletmiş bulunuyoruz” sözleriyle son buldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın