Elektrikli ve Sürücüsüz Otobüs: RoboBus

Finlandiya'da test aşamasında olan elektrikli, sürücüsüz otobüs, "RoboBus"ın bu yılın sonuna doğru yola çıkması bekleniyor.

Dünya giderek otomatikleşiyor ve Finlandiya’daki yeni sürücüsüz otobüs de bunun kanıtı. 2017 sonbaharından itibaren Finlandiya’nın başkentinde elektrikli otonom ulaşım alternatifi “RoboBusLine” kullanıma açılacak. Yerel kaynaklara göre, ulaşım hattı deneysel fazdan, sürücüsüz otobüslerle düzenli toplu taşıma servisinin verileceği kullanım koşullarına geçişi temsil ediyor.

Ağustos 2016’da, Sohjoa Project isimli girişim 2 adet elektrikli minibüsü (EasyMile EZ10) Helsinki’de kullanıma açmıştı. Girişim, AB’nin finanse ettiği, Avrupa kentlerini enerji tüketimini %10-15 oranında azaltmak için enerji etkin mobilite konusunda insanları cesaretlendirmeyi amaçlayan mySMARTLife programının bir parçası.

Şu ana kadar elektrikli minibüsler gerçek trafik koşullarında test edildi ve Ağustos 2017’ye kadar kamusal alanlarda izlenmeye devam edecekler. Her otobüsün acil durum önlemi olarak kontrol paneli bulunuyor ve saatte yaklaşık 11 km hızda hareket ederek otobüsler rotalarını öğrenip mevcut bilgilerini arttırıyorlar.

Sohjoa sürücüsüz otobüsleri, Temmuz-Ağustos aylarında yolcularını Helsinki’nin Mustikkamaa Adası’ndan Helsinki Hayvanat Bahçesi’ne götürecek. Denemeler RoboBus’un yılın son aylarında kullanılabileceğini gösteriyor. Proje lideri ve Metropolia’nın akıllı mobilite program direktörü Harri Santamala:

RoboBus bize günlük toplu taşıma koşullarında çalışmaları test etme imkanı verecek. Tasarım kendi kendine çalışan otobüslerin ve müşteri davranışlarının uzun süreli çalışabilirliğini incelemek için kullanılacak.

Otobüsler Helsinki’deki bir soruna daha çözüm olabilir, o da diğer toplu taşıma araçlarının sürücülerini evlerine götürme.

Basın açıklamasına göre:

Otomatikleştirilmiş, uzaktan kontrol edilen otobüs servisi maliyetlerini belirgin bir şekilde düşürebilir. Amaç toplu taşıma kullanımını arttırıp kentlerdeki araç sayısını azaltmak.

Elektrikli minibüs şu anda teklif sürecinde olduğundan, rotası, başlangıç tarihi ve takvimi daha sonra açıklanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın