Elektrikli Scooter’lar Bir Şehirde Nasıl Güvenli Bir Şekilde Çalışabilir?

Kiralık elektrikli scooter (E-scooter) sistemleri, son yıllarda birçok şehirde sıklıkla kullanılmaya başlandı. Ancak bu kadar yaygın hale gelmeleri yeni güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi.

İsveç’teki Chalmers University of Technology’den araştırmacılar, e-scooter ve bisiklet gibi farklı mikromobilite araçlarının şehirlerde nasıl hareket ettiğini karşılaştırmak için bir çerçeve sunuyor. Bu araştırma, hem şirketlere hem de yerel yetkililere fayda sağlayabilecek ve en önemlisi trafik güvenliğinin artırılmasına katkıda bulunabilecek bir metodoloji.

Son yıllarda, dünya çapında giderek kullanımı artan e-scooter’lar, vatandaşlara yeni ve kolay bir ulaşım yolu sağladı. Yaygın olarak dile getirilen endişeler, e-scooter sürücülerinin trafik kurallarını çiğnemesi, çok hızlı sürmeleri ve uygunsuz park etmeleri. Kentlerin yerel yetkilileri, hız kısıtlamaları, kullanıcıların kask takmalarını zorunlu kılmak, belirlenmiş park alanları ve şehirde izin verilen scooter veya operatör sayısını sınırlamak ve hatta doğrudan yasaklar gibi önlemlerle bu endişeleri gidermeye çalıştı.

“Bisiklet, yerleşik sosyal normlardan, düzenlemelerden ve altyapıdan yararlanırken, e-scooter, Segway, monowheels, elektrikli kaykaylar ve benzeri gibi daha yeni mikromobilite araçları için aynı şey geçerli değil. Bu araçların yaygınlaşması ve kullanımının artması muhtemel görünüyor. Bu nedenle onları ulaşım sistemine güvenli bir şekilde entegre etmenin yollarını bulmak hayati ve acil bir zorluktur.”
Aktif Güvenlik ve Yol Kullanıcı Davranışı Profesörü Marco Dozza

Yeni mikro mobilite araçlarını sürmeyi neyin güvensiz hale getirdiğini ve bunun daha geleneksel bir bisiklet sürmeye kıyasla nasıl olduğunu anlamak için kapsamlı verilere ihtiyaç var. Scooter şirketleri, GPS kullanarak her sürüşü takip ettikleri için zaten büyük miktarda veriye erişebiliyorlar, ancak verilerin kalitesi, güvenlik hakkında yetersiz bilgi sağlarken yalnızca lojistik ve haritalama hizmetleri için faydalı olma eğiliminde. Hastaneye kabul verileri ve polis raporları, güvenlik sorununun boyutunun anlaşılmasına yardımcı olabiliyor – ancak kazaların neden olduğunu açıklayamıyor.

İki farklı strateji: frenleme veya direksiyonu kırmak

Araştırmacılar, faydalı test manevralarının belirlenmesinden, deneylerin sonuçlarının ölçülmesi ve analiz edilmesine kadar, farklı araçlar için tekrarlanabilir ve uyarlanabilir olması amaçlanan, sahada veri toplama ve analiz için devam bir sürecin ana hatlarını çiziyor. Pilot çalışmalarda araştırmacılar, bisikletleri ve e-scooter’ları doğrudan karşılaştırdılar. Onları ölçüm aletleriyle donattılar ve sürücüleri çeşitli manevralarda test ettiler, hem planlı hem de rastgele bir sinyale tepki olarak frenleme kombinasyonlarını ve farklı hızlarda direksiyonu kullandılar.

Yeni araştırmanın en alakalı bulgularından biri, bir bisikletin fren performansının sürekli olarak bir e-scooter’dan üstün olduğunu kanıtlamasıydı – daha hızlı yavaşlama ve iki kata kadar daha kısa durma mesafesi sunuyor. Buna karşılık, e-scooter, muhtemelen daha kısa dingil mesafesi ve pedal çevirmeye gerek olmaması nedeniyle trafik konileri arasında slalom şeklinde direksiyon manevraları sırasında daha iyi performans gösterdi. Katılımcılara ayrıca deneyimleri hakkında sorular soruldu. Bisiklette frenlemenin ve e-scooter’da direksiyonun daha rahat hissettirdiği doğrulandı.

Marco Dozza, “İki araç, farklı senaryolar aracılığıyla belirgin avantajlar ve dezavantajlar gösterdi,” diye açıklıyor. “Bir bisikletçi ve bir e-scooter kullanıcısı için aynı kazayı önlemek için en iyi stratejinin farklı olabileceğini söyleyebiliriz – fren yapmak ya da direksiyonu kırmak.”

Bu deneylerden elde edilen sonuçlar, altyapının tüm binicilere fayda sağlayacak şekilde nasıl tasarlanabileceği konusunda bilgi verebilir.

“Tabii ki, bu küçük bir deneydi ve veriler kesin olmaktan uzaktı. Ancak, saha verilerinin sürücü davranışını tanımlama ve kazaların nedenlerini anlamaya yardımcı olma potansiyelini gösterir. Daha fazla veriyle, yetkililerin yenilikçi güvenlik önlemleri tasarlamasına ve kararlarını kamuoyuna motive etmesine yardımcı olabilecek bir e-scooter sürmeyi güvenli hale getiren sürücü davranışlarının kapsamlı bir resmine ulaşabiliriz,” diye açıklıyor Marco Dozza.

Geleceğin akıllı şehirlerinde potansiyel uygulama

Araştırmacılar şimdi, İskandinav scooter şirketi Voi ile iş birliği içinde, sürücüler ve senaryolar arasındaki farkları hesaba katmak için daha fazla saha verisi toplayacak. Sonunda, burada sunulan gibi bulgular, gelecekteki otonom araçlara ve akıllı ulaşım sistemlerine, davranışlarını tahmin ederek scooter ve bisikletçilerle en iyi nasıl etkileşime girebileceklerini öğretebilir. Alan verisi analizlerinden elde edilen sonuçlara dayalı olabilecek diğer güvenlik önlemleri arasında dinamik coğrafi sınır belirleme – bir alanın ne kadar kalabalık olduğuna veya günün veya haftanın saatine bağlı olarak scooterların hızını sınırlamak yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın