Elektrik Santralinin Öğrenci Birliğine Dönüşümü 

ABD’de Beloit şehrinde bulunan Beloit College Powerhouse, Studio Gang tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Tom Harris

Rock Nehri kıyısında, kolej kampüsünün bitişiğinde konumlanan Powerhouse projesi, 1908-1947 arasında inşa edilmiş Blackhawk Generating Station’ı oluşturan binaların bir grubunu ilave antrenman alanıyla birleştirerek yeniden işlevlendiriyor.

Tasarım, öğrencileri birbirleriyle ve Deloit halkıyla bağ kurmaya teşvik eden toplanma alanları ile sürdürülebilir uygulamaları bir araya getirirken orijinal yapıya ait mimari özellikleri ve endüstriyel ekipmanları muhafaza ediyor.

Proje, bir fitness merkezi, rekreasyonel spor salonu, yüzme havuzu, kapalı çim saha ve binanın tüm bölümlerini dolaşan üç şeritli asma parkurun yanı sıra kahve dükkânı, öğrenci salonları, kulüp odaları, konferans merkezi, 164 koltuklu oditoryum ile çalışma ve sosyalleşme alanlarına da ev sahipliği yapıyor.

Tasarım süresinde yüz yıllık tarihi yapının dönüştürülmesi, özellikle verimli enerji kullanımı açısından önemli zorluklar ortaya çıkarmış. Yeni yalıtım ile binanın tarihi bölümlerindeki ısı akışı düzenlenirken yeni antrenman alanının cephesinde kullanılan polikarbonat, ısı yalıtımını üst düzeye çıkarıyor ve gün boyunca doğal ışıktan faydalanıyor.

Yapıya entegre edilen radyant panel ve döşeme sistemi, Powerhouse’un ısıtma ve soğutma ihtiyaçları için Rock River’dan gelen enerjiyi kullanıyor. Böylece bina içindeki hava kalitesini ve konforunu arttırıp toplam enerji kullanımını en aza indirgiyor.

Bir tepe üzerinde konumlanmış olan Beloit College kampüsü, yeni bir yaya köprüsü ve halka açık asansör sayesinde Powerhouse’a, zemin seviyesindeki nehir kenarı yollarına ve parklara bağlanıyor. Kasaba, nehir ve eski elektik santrali ile kurulan yeni bağlar, Beloit halkını daha enerjik ve canlı bir toplum yaşamına teşvik ediyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir cevap yazın