Elbphilharmonie’nin Mağara Benzeri Çatı Katı

Herzog & de Meuron'un yakın zamanda tamamlanan, Almanya'nın Hamburg şehrinde Elbe Nehri üzerindeki yarımadada yer alan konser salonuna çatı katı dairesi inşa ediliyor.

Yakın zamanda açılan yapının süslü tavan çizgisinin altında yer alan, yerden tavana uzanan camlarla Elbe Nehri manzarasının görülebildiği iki katlı daire, Elbifilharmonie‘nin 24. ve 25. katlarında olacak.

Münih merkezli ofis Brückner Architekten’in, Elbphilharmonie’nin iç mimarı Irena Richter ve ahşap uzmanları Schotten & Hansen ile birlikte çalıştıkları projede tamamen prefabrik bileşenlerin kullanılmasına karar verilmiş.

İsviçre firması Herzog & de Meuron’un, Hamburg şehrinin en büyük antreposunu konser salonuna dönüştürmesi neredeyse 10 yıl almış ve bu yüzden ekip, binayı tekrar inşaat alanına döndürmemek için, daireyi prefabrik hale getirmiş.

Hafif gazbeton ve alçıpandan, birbirinden ayrı bin parça kesmek için CNC freze makineleri ve robotlar kullanılması yönünde karar alınmış. Ürün ve otomobil tasarımında daha yaygın olarak kullanılan, ancak giderek mimaride de görülen bu üretim modeli maliyet ve zamandan tasarruf sağlamak ve malzeme israfını en aza indirmek için tercih edilmiş.

Büyük parçalar için harici yük asansörünün olmaması her prefabrik parçanın sadece bir asansör kullanılarak üst katlara taşınacak kadar kompakt olmasını gerektirmiş.

Konik sütunlar, düzensiz kavisli açıklıklar ve mağara benzeri görünümün elde edileceği eğimli duvarlar oluşturmak için; parçaların ahşap bir çerçeve üzerine monte edilmesi ve tüm alanın homojen yüzeyler oluşturmak için ince taneli sıva tabakası ile kaplanması öngörülmüş.

Ekip projeyi şu sözlerle açıklıyor:

“Mekansal 3D bilgisayar modelleri temel alınarak kapsamlı planlama ve imalat yöntemleri içeren yüksek teknolojili metod, makine ve otomotiv binalarında yaygınlaşmış olmasına rağmen, inşaat sektöründe olduğu gibi diğer üretim sektörlerinde de hala emekleme aşamasında. Yine de bilgisayar planlaması belirli avantajlara sahip, çünkü tüm zanaatkarlar ve plancılar aynı veriyi kullanıyor.”

Ekip, kurulacak parçaları ve dairenin altyapısını planlamaya yardımcı olması için alanın tam milimetrik bilgisayarlı modelini oluşturmuş. Daha sonra fabrikada, Elbifilharmonie’deki son kurulum öncesinde tüm sorunları tespit etmek ve çözmek için bir ölçek modeli de oluşturmuş.

110 metre yükselikte olacak dairenin  230 metre kare büyüklüğünde olması öngörülmüş.

Etiketler

Bir yanıt yazın