Elbe Nehri Kıyısında Yürüyüş Yolu

Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan Niederhafen Nehri Yürüyüş Yolu projesinin yapımı 2006-2019 yılları arasında sürdü.

Elbe Nehri üzerindeki Niederhafen’de bulunan, su seviyesinden yükseltilmiş 625 metre uzunluğundaki yürüyüş yolu, şehrin taşkın koruma sisteminin modernizasyonu ve güçlendirilmesi çalışmasının ayrılmaz bir parçası.

Şubat 1962’de 315 kişinin ölümüne neden olan ve 60.000 sakinin evlerine zarar veren sel sonrasında, 1964-1968 yılları arasında Hamburg’ta nehir kıyısında set yapıldı.

Modern hidroloji ve bilgisayar simülasyonları o zamandan beri şehrin taşkın özelliklerini daha doğru bir şekilde analiz ve tahmin ediyor.

Hamburg’u gelecekteki kış fırtına dalgalanmalarından ve aşırı yüksek gelgitlerden korumak için bariyer yüksekliğinde 0,80m’lik bir artış gerektiği hesaplandı.

2006 yılında Niederhafen’in mevcut taşkın bariyerine yapılan muayeneler sonucunda, mevcut yapının destekleyici unsurlarına aşırı yüklenildiğini ve temellerinin önemli ölçüde yeniden yapılandırılması gerektiğini belirledi.

Hamburg’un Niederhafen taşkın koruma bariyeri, şehrin ünlü nehir kenarı yürüyüş yolunu – turistler ve Hamburg’un en önemli kamusal alanlarından biri – öne çıkaran önemli bir unsur. Taşkın koruma bariyerinin üstünde yer alan dinlenme alanı, Elbe ve limanın kesintisiz manzarasını sunuyor.

Tüm inşaat aşamaları tamamlandıktan sonra, Hamburg’un Niederhafen taşkın koruma bariyerinin yeniden geliştirilmesi projesi, nehir kenarındaki yürüyüş yolunu şehrin çevresindeki kentsel dokuya yeniden bağlıyor.

Doğrusal yürüyüş yolu, kenti maksimum kış fırtına dalgalanmalarından ve aşırı yüksek gelgitlerden korumak için doğu kesiminde deniz seviyesinden 8,60 m, batı kesiminde deniz seviyesinden 8,90 m yukarıda.

Minimum 10 metre genişlikteki bu popüler nehir kenarı yürüyüş yolu, yayalar, koşucular, sokak sanatçıları, yemek tezgahları ve kafeler için cömert kamusal alanlar sunuyor.

Küçük amfitiyatroları andıran geniş merdivenler, sokakların yapı ile buluştuğu noktalarda taşkın koruma bariyerinin içine oyulmuş.

Şehre bakan bu merdivenlere alternatif olarak, nehre bakan amfitiyatrolar da benzer şekilde yapının içine oyulmuş.

Nehir gezinti yolu farklı mekansal niteliklere sahip iki bölüme ayrılmış. Batıdaki bölge daha büyük ölçekte olup doğuda, limanın marinası, amfitiyatro ile birlikte uzun bir rampa ile daha samimi bir atmosfer yaratılıyor.

Gezinti yolunun yaya alanları, merdivenlerin açık gri granitiyle kontrast oluşturan koyu, antrasit renkli bir granitle kaplanmış.

Etkinliğe Kayıt

Online gösterime kayıt olanlara gösterim saati öncesi hatırlatma gönderilip videonun linki paylaşılacaktır.

Etiketler

Bir cevap yazın