El Salvador’da “Bitcoin City” Kurulacak

El Salvador, madencilik atılımı sonrası "Bitcoin Şehri" için de harekete geçti. Devlet Başkanı Nayib Bukele, Kasım 2021'de, ülkenin güneydoğusundaki Conchagua Yanardağı’nın etrafında "Bitcoin City" adında bir şehir kuracaklarını açıkladı. Fernando Romero tarafından tasarlanan projede kripto para birimleriyle uğraşan teknoloji şirketleri için alanlar, yerleşim bölgeleri, bir havaalanı ve liman yer alacak.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre ilk olarak Bitcoin’in “yasal bir para birimi” olarak tanınmasına ilişkin yasa teklifinin Haziran 2021’de kongreden geçmesinin ardından tarihe geçen El Salvador, Eylül 2021’de de Bitcoin’i resmen tedavüle sokan ilk ülke oldu.

Volkan enerjisiyle Bitcoin madenciliğine başlandı

Bitcoin’in resmen tedavüle girmesinin ardından El Salvador’da kripto para alanında yeni hamleler gelmeye devam etti. Sosyal medya hesabı Twitter’da kendini El Salvador’un üst yöneticisi (CEO) olarak tanımlayan Bukele, Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerjiye ilişkin tartışmalar sürerken ülkesinin Bitcoin madenciliğine başlayacağını açıkladı.

Bukele, Ekim 2021’de El Salvador’daki volkanlardan elde edilen jeotermal enerji ile Bitcoin madenciliğine başladıklarını duyurdu.

Bitcoin Şehri kurulacak

El Salvador, madencilik atılımı sonrası “Bitcoin Şehri” için de harekete geçti. Devlet Başkanı Bukele, Kasım 2021’de, ülkenin güney doğusundaki Conchagua Yanardağı’nın etrafında “Bitcoin City” adında bir şehir kuracaklarını açıkladı.

Enerji vVerimli ve sürdürülebilir olmayı hedefleyen kent, paranın tarihi üzerine sergiler sunan bir müzeye, en son teknolojileri içeren akıllı binalara ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde donatılmış devasa bir stadyuma sahip büyük bir merkezi meydana sahip olacak.

Bitcoin şehrinin arazisi için hükümetin destek vereceği ve yatırımcıları çekeceğini belirten Bukele, şehrin kurulumunun yaklaşık 300 bin Bitcoine mal olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Bukele, şehirde her şeyin dijital olacağını, iş ve teknoloji yatırımlarını kolaylaştırmak için ofis alanları, sosyal tesisler ve yeşil alanların yer alacağını aktardı. Gelir vergisi uygulamasının olmayacağı açıklanan şehirde, sadece katma değer vergisi (KDV) alınacağı ve toplanan vergilerin yarısının şehrin inşasına yatırım yapmak için diğer yarısının ise şehrin bakım ve onarımı için kullanılacağı kaydedildi.

Şehrin inşasının ise bu yıl başlaması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın