Ekvator’da Açık Planlı Bir Apartman Dairesi

Aquiles Jarrín, Ekvador Quito'nun tarihi merkezinde bulunan, daha önce bölümlere ayrılmış bir apartman dairesini havadar ve bitki dolu bir mekana dönüştürdü.

Tasarımcı, 1970’lerden kalma dairenin duvarlarını sökerek mekanı cilasız beton sütunlarla süslü, geçirgen bir yaşam alanına dönüştürdü.

Dairenin sahiplerinin, artan esneklik ihtiyaçlarını sağlamak için planın katı tanımı kırılmaya çalışılmış. Mekana bolca yeşillik eklemenin yanı sıra, özel alanlar arasında güçlü bir bölünme elemanı olmayan, yaşamak için özgür ve açık bir yer yaratan bir sosyal alan yaratmak istemişler.

Dairenin eski planı

Müşterinin hedeflerine ulaşmak için, Aquiles Jarrín önce mevcut dairenin potansiyelini, sınırlarını ve olasılıklarını araştırmış. Bu araştırma, müdahalenin temelini oluşturan üç ana noktaya indirgenmiş: ışık, malzeme ve yer.

İlk olarak, iç duvarlar yıkılmış ve bitkiler dikilmiş. Duvarların yerini verandaya erişimi olan, boşlukları yeniden yapılandıran, mekana gün ışığı getiren cam açıklıklar almış. Duvarlar olmadan, beton yapının sütunları güçlü bir varlık kazanmış, bu da onları dairenin önemli bir unsuru haline getirmiş.

Tasarımın diğer bir stratejisi, her bir tasarım öğesinin malzemesini gerçek bir şekilde yansıtmak olmuş.

Mekandaki kaba betonun hamlığı, metal elemanlarda bulunan çizgilerin saflığı, bitmiş bir tasarımın mükemmeliği yerine, modern bir harabe imajını uyandırıyor.

Ortaya atılan ve uygulanan tasarım fikri sonucu mekan artık domestik bir alan değil, daha vahşi bir dünya ya da “bir orman”.

Etiketler

Bir cevap yazın