Ekstrem Mimari İçin Bir Test Sahası: Burning Man

Yirmi yıldır Burning Man Festivali'ne giden Fransız fotoğrafçı Philippe Glade, festivaldeki diğer fotoğrafçıların aksine, Burning Man'deki kısa ömürlü mimari çalışmalara odaklanan kareler çekiyor.

Beyaz çitli şık banliyö evlerini andıran kabinlerden, ekmeklerle kaplanmış barınaklara kadar, Burning Man birçok ilginç fikre ev sahipliği yapıyor. Bu çılgın tasarımları fotoğraflayarak ölümsüzleştiren Glade, 2011 ve 2015 yılları arasında festivalde çekmiş olduğu fotoğrafları “The New Ephemeral Architecture of Burning Man” adlı kitabında bir araya topladı.

Fotoğraflar: Philippe Glade

Festivalde yer alan strüktürler için birkaç temel koşul bulunuyor. Alışılmışın dışındaki tasarımları ile ilgi uyandıran yapıların festival sonrası arkalarında iz bırakmaması, bu temel şartlardan biri. Bu da, yüksekliği onlarca metreyi bulan strüktürlerin dahi temel kazılmadan uygulanması gerektiği anlamına geliyor.

Ayrıca bu yapıların, Burning Man felsefesinden yola çıkarak insanları kendine çeken, festival katılımcılarının rahatlıkla içine girip kullanabilecekleri çalışmalar olarak tasarlanması bekleniyor.

Ancak her şeyden önemlisi, bu yapıların Nevada’nın sert çöl rüzgarlarına karşı dayanıklı olması şart. Tasarımcılar, mimarlar ve mühendisler için Burning Man’in bir deneme tahtası haline geldiğini söyleyen Glade, afet sonrası kullanılabilecek hafif, montajı kolay yapılara zemin hazırlayan prototiplerin burada test edilebileceğini ifade ediyor.

Bir hafta veya on gün sonra yeni tasarımlar hala ayakta kalabiliyor ise, bu iyi bir şey.

Bu prototip yapıların başında, kontrplak ve yalıtım malzemelerinden yapılmış, altıgen şeklindeki “hexayurt” bulunuyor. Bir “afet sonrası barınak” yarışması için tasarlanan bu çalışma, ilk olarak 2003 yılında Vinay Gupta tarafından burada test edildi. Günümüzde festivalin ana unsurlarından biri halini alan bu hexayurt‘lar, 2010 Haiti Depremi’nde birçok depremzedeye barınacak alan sağlamıştı.

Glade, bu altıgen yapıların yanı sıra, kubbe şekilli yapıların ve çadırların da Burning Man’de sıklıkla yer aldığını söylüyor. Rob Bell adlı bir mühendisin yarattığı, özel bir uzmanlık gerektirmeden oluşturulabilecek zonohedral kubbeler bu çalışmalardan yalnızca biri.

Etiketler

Bir yanıt yazın