Ekolojik Kent Projesi, ses getirmeye devam ediyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan, yaklaşık 200 bin nüfusun ve 50 bin konut ölçeğindeki Ekolojik Kent Projesi dünya ölçeğinde ses getirmeye devam ediyor.

Çevreci projeleri ile dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep’te Ekolojik bir kent kurma yönündeki çalışmalar ve bu hedeflere hızlı bir şekilde ulaşması yurt dışından birçok idarenin ilgisini çekerken, proje uluslararası platformda da ilgi görmeye devam ediyor. Türkiye’de iklim Eylem Planı, Pasif Ev gibi çevreci projelere imza atan Büyükşehir Belediyesi’nin yaşadığı dünyayı ve kaynaklarını korumaya yönelik katkılarına bir yenisini daha eklediğini söyleyen imar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, “Hazırladığımız projeler sadece kent ölçeğinde hazırlanmış küçük çalışmalar değil. Bölgesinde hatta ülkemizde hazırlanan ilkler arasında yer alan bu projelerin yerelden ulusala, ulusaldan uluslar arası düzeye katkı sunmasını amaçlıyoruz. En son Rio + 20 Zirvesi’nde paylaşma fırsatını bulduğumuz ve katılımcı ülkelerin takdirini toplayan Ekolojik Kent Projemiz bugün Avrupa’nın sayılı ülkelerinin eğitim kurumları tarafından tez konusu olarak ilgi çekiyor” dedi.

Bunlardan birinin geçtiğimiz günlerde Fransa’nın başkenti Paris’te ilk toplantısı gerçekleşen ISOVER firmasının düzenlemiş olduğu mimari tasarım proje yarışması olduğunu dile getiren Cihan, “Geçen hafta projemizi tanıtmak üzere Makine Mühendisi Ayşegül Tekerekoğlu ve Mimar Seda Güleç toplantıya katıldık, ingiltere, Slovenya, Romanya, Slovakya, Çek, Finlandiya, ispanya, Polonya, Ukrayna, Rusya, Litvanya ve Kazakistan gibi 14 farklı ülkeden üniversitenin mimarlık fakültelerinin 20 öğretim görevlisine proje hakkında bilgi verdik, ilki 2005 yılında Bulgaristan’da gerçekleşen ISOVER yarışması, bu sene 10. etkinliğini düzenleyecek. 2013 yılının yarışması Mannheim-Almanya kenti için gerçekleşmiştir. Belirlenen enerji tasarruflu bina konsepti için 100 farklı üniversiteden yaklaşık 1000 öğrenci yarışmaya başvuruda bulunmuştur. Bu yıl ISOVER 2014 yarışma ülkesini Türkiye, ili de Gaziantep olarak belirlemiştir. Şu an Belediyemiz tarafından çalışmaları yapılan Ekolojik Kent Proje alanı içerisinde yer alan, yaklaşık 600 öğrencilik, ilk öğretim ‘EKOOKUL’, yarışma konusu olarak belirlenmiştir. Yarışma tamamen yenilenebilir enerji kaynakları, binalarda enerji verimliliği ve multicomfort standartlarında yapılar üzerine kurgulanmış olup, her yıl enerji ön planda tutularak açıklanan farklı yarışma konuları ile farklı bina konseptleri dünya üniversiteleri mimarlık fakülteleri tarafından çalışılmaktadır” diye konuştu.

Gaziantep’te gerçekleştirilecek bu yarışma için yaklaşık 50 farklı üniversiteden ve bağlı oldukları ülkelerden mimarlık fakültesi öğrencilerinin kendine özgün hem de ekolojik bina tasarımları ile yarışmaya katılmalarının beklendiğini vurgulayan Sezer Cihan, “Proje yarışması sonucunda yurtdışından uzmanlar tarafından oluşan jüri tarafından yarışmanın 1.’si belirlenecek ve bu proje alana birebir uygulanacaktır. Projenin uluslararası finali ise 2014 Eylül ayında gerçekleşecektir. Sonucunda okul kampanyaları olan ilimizde yapılacak olan proje ve çalışmalar sadece Gaziantep’te değil Türkiye’de daha konforlu ve az enerji tüketen okul mimarisinde de yeni oluşumları başlatacaktır” şeklinde konuştu. 

Etiketler

Bir yanıt yazın