Eileen Gray’in Yenilenmiş E-1027 Evi Yeni Ziyaretçilerini Bekliyor

Eileen Gray'in ikonik konutu E-1027'daki kapsamlı yenilenme tamamlanarak kapılarını ziyaretçilerine açtı. Konut Fransa'nın güneyinde Roquebrune-Cap-Martin'de bulunuyor.

Fransa’nın Roquebrune-Cap-Martin’deki Eileen Gray’in modern mimarlığın öne çıkan yapılarından biri olan E-1027 evi, kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını yeniden açtı. 1929’da tamamlanan iki katlı yapı, hem mimarisi hem de onun bir parçası olan sabit ve hareketli mobilyalar, lambalar ve süslemeler için bir manifesto niteliğinde.

Konutun sembolik yönlerinden birisi de ismi. E-1027 (“e-ten-two-seven” olarak telaffuz ediliyor). “E”, “Eileen”i temsil ediyor, ardından “J” için “10” (Jean’i temsil ediyor), ardından “B” için “2” (Badovici) ve son olarak “G” için “7” geliyor (Grey). (Jean Badovici, Gray’in o zamanki ortağı ve villanın sahibi olan Romanyalı mimar).

Eileen Gray 1930’ların sonlarında evden ayrılmasından birkaç yıl sonra Le Corbusier, Badovici’nin daveti üzerine orada kaldı ve evin bazı duvarlarını boyamaya başladı. Gray’in ince paletiyle tezat oluşturan renkli duvar resimlerini keşfettiğinde, çalışmalarını “tahrif ettiğini” söyledi. Badovici’nin vefatından sonra yapı, yeni sahiplerine satıldı. Sonraki yıllarda, mobilyalarının satılması ve hatta bir cinayete de tanıklık etmesiyle bir dizi dram yaşadı. Boşaltılan ve hasar gören yapı, 1980’lerde sahipsiz bırakıldı.

2004 yılında, bölgedeki kültür örgütleri koalisyonu; güçlendirilmiş beton, boşluklu tuğla ve yığma taştan yapılmış yapıyı özenli bir şekilde yenilenmesini başlattı. On yıl sonra; sanat, mimari, mobilya ve donanımlar dahil olmak üzere hem Gray hem de Le Corbusier’in mirasını bir bütün olarak yerinde restore etmek için Cap Moderne Derneği kuruldu.

Başkan Michael Likierman’a göre, Mary McGuckian’ın Gray ve Le Corbusier ilişkisini konu alan İrlandalı filmi “The Price of Desire”ın çekimleri, Gray’in tasarımlarına yönelik talepte ve araştırmalarda bir artışa neden oldu. Bunun sonucunda orijinal çalışmaların dünyanın her yerindeki özel koleksiyonculara ve müzelere dağıtıldı. Restorasyonu uygulama zamanı geldiğinde, her şeyi geri almaya çalışmak mümkün değildi. Bunun yerine dikkatli kopyalar yapılmasına karar verildi. Bibendum ve Nonconformist koltukları ve E-1027 masası da dahil olmak üzere her parça, zanaatkarlar tarafından orijinal tasarıma, malzemelere ve kaplamalara sadık kalınarak yeniden üretildi.

Katlanabilir masalar, döner çekmeceler gibi tüm modüler ve dönüştürülebilir detaylar, 120 metrekarelik tatil evini dinamik bir mimari yapı haline getiriyor. Ayarlanabilir lambalar yukarı ve aşağı hareket ediyor. Ahşap kepenkler bir ray üzerinde kayıyor. Aynanın hareketli parçası, dış mekan manzaralarıyla etkileşime giriyor.

“Gray’in işlerindeki dengeyi, saflığı ve kesinliği seviyorum. Tasarımının insanlarla uyum içinde olduğunu söyleyebiliriz” diyor Likierman. E-1027’nin sahibi ve misafirlerinin villanın her köşesinde kendilerini rahat, özgür ve bağımsız hissetmeleri onun için önemliydi. Bu yenileme ile Eileen Gray’in insani yaklaşımı ve ruhu, ölümünden 35 yıl sonra yeniden hayata döndü.

Etiketler

Bir yanıt yazın