Ehl & Koumar Architekti’den Çekya’da Yaya Köprüsü Tasarımı

Ehl & Koumar Architekti’den Çekya’da Yaya Köprüsü Tasarımı

Çek stüdyo Ehl & Koumar Architekti, çelik ve betondan yapılmış ve her iki tarafında da konsol taşıyıcıları bulunan heykelsi bir yaya köprüsü tasarladı.

Fotoğraflar: Tomáš Souček

Çek Cumhuriyeti’nin Litomyšl kentinde, işlek bir otoyol üzerindeki bu yaya köprüsü, açık beton ayaklarla desteklenen kaynaklı çelikten yapılmış. Köprü, iki açıklıklı ve konsol taşıyıcı uçları olan bir sürekli kiriş olarak inşa edilmiş ve bu uçlar bakış noktaları olarak işlev görüyor. Bunlardan biri, yakındaki Loučná Nehri’ne doğru bir görünüm sunuyor.

Ehl & Koumar Architekti, 56,6 metre yüksekliğindeki köprüye, köprünün tabliyesini mümkün olduğunca alçak tutmak için dikdörtgen çerçevelerle bir Vierendeel kafes kiriş tasarlamış.

Mimarlık ofisi, köprünün sütunlarında beton kullanmanın yanı sıra, Litomyšl’in tarihi şehir merkezine bakan ve yapısal bir destek görevi gören beton bir asansör kulesi de önermiş. Bu kule, mevcut bir merdivenin ekseninde yer alırken kentin barok kulesine bir referans vermek üzere tasarlanmış. Stüdyo ayrıca köprünün halihazırda merdiven bulunmayan tarafına bir merdiven eklemiş.

Sanatçı Ivana Šrámková asansör girişleri ve asansör kulesinin arka duvarı için stüdyonun köprüye canlılık kattığını söylediği bazı grafikler hazırlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın