Eğitimle Yeşil Geleceğe Açılan Kapı: In Cho ve Öğrencilerinden Pasif Ev Tasarımında Yenilikçi Adımlar

In Cho Kore asıllı Amerikalı ilham verici bir mimar, eğitimci ve pasif ev tasarımcısı. İklim eğitimi odaklı, kâr amacı gütmeyen “Passive House For Everyone (PHFE) - Herkes için Pasif Ev” inisiyatifinin kurucusu.

Fotoğraflar: PHFE/Rachel Elkind

Sürdürülebilir bir gelecek için sağlam bir temel oluşturmanın en iyi yollarından birinin sürdürülebilirlik ilkelerini çocuklara öğretmek olduğu inancıyla, 2020 yılından itibaren New York’da kamu okulları ile anaokulundan liseye kadar iş birlikleri yapıyor.

PHFE inisiyatifi, Pasif Ev kavramını okul öğrencilerine 2020 pandemi döneminde önce uzaktan sonrasında ise yüz yüze öğretmiş. Öğrencilerden Pasif Ev prensiplerine yönelik öğrendiklerini yaratıcı yöntemlerle sergileyerek videoya çekmelerini istemişler. Kimi 5 temel pasif ev standardını anlatmak için maket veya çizim yapmayı tercih ederken, bazı öğrenciler hava sızdırmazlık için şarkı yazmış, bazıları da drama gösterisi hazırlamış. Çocuklar öğrendiklerini sergilerken, ailelerine de pasif ev kavramını öğretmişler.

In Cho, 2023 bahar döneminde Pratt Enstitüsünde 4. Sınıf mimarlık öğrencilerine, stüdyo derslerinde, önce pasif ev ve sürdürülebilir tasarımın temellerini aktarıp, onlardan uluslararası “Ice Box Challenge – Buz Kutusu Meydan Okuması” için ABD’deki ilk üniversite tasarım-yapım yorumunu gerçekleştirmelerini istemiş.

“Ice Box Challenge”, pasif ev tasarımının enerji verimliliğini gözler önüne seren bir kamu etkinliği olarak, ilk kez 2017 yılında Vancouver, Kanada’da Passive House Canada tarafından düzenlenmiş. Etkinlik; biri yerel yapı koduna göre, diğeri ise yüksek enerji verimliliği sağlayan Pasif Ev standartlarına göre inşa edilen iki küçük yapının performansını karşılaştıran halka açık bir bilim gösterisi olarak tasarlanmış. Her iki yapı içine birer ton buz konularak, yaz sıcağında dışarıda 18 gün boyunca bekletildikten sonra, hangi yapının buzu ne kadar koruduğu ölçülmektedir. Ice Box Challenge, Pasif Ev tasarımının yüksek performansını sergilemek ve çevresel farkındalığı artırmak için etkili bir yol olarak görülerek, Kanada’nın yanı sıra Amerika, Avusturalya ve İskoçya’ya da taşınmış.

Pratt öğrencileri bu meydan okumaya getirdikleri çözümler ile bilgi ve becerilerini güçlendirirken, Brooklyn’de kamu sergisi açarak, enerji verimliliği kavramını görünür, elle tutulur ve çekici hale getirmeyi ve kamuoyunun farkındalığını artırmayı amaçlamışlar. Ayrıca New York şehrindeki ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerini, Ice Box Challenge sergisine davet edip, pasif ev tasarımı prensipleri aktarmışlar. Böylece sürdürülebilir kalkınma ve toplum odaklı projelerde geleceğin liderleri ve savunucuları olarak rollerini pekiştirmişler.

Etiketler

Bir yanıt yazın