Eğitimi Doğa, Oyun ve Macera Yoluyla Teşvik Eden Kreş

Eğitimi Doğa, Oyun ve Macera Yoluyla Teşvik Eden Kreş

Woodlands Day Nursery and Forest School adlı bina, Staffordshire Üniversitesi'ndeki eski bir otoparkta yer alıyor ve kendi eğitim departmanı için öğretim tesislerinin yanı sıra öğrencileri ve personeli için çocuk bakım hizmetleri sağlıyor.

Projenin bir parçası olarak Feilden Clegg Bradley Studios, Stoke-on-Trent’te çocuklar için doğaya dayalı öğrenim sağlamaya odaklanan bir sosyal yardım programını desteklemek için bir orman okulu da kurdu.

Tasarım, tüm tesislerin çocukları ve personeli doğal çevre ile yakın temasa getirmesini sağlayarak bu girişimi destekliyor.

Feilden Clegg Bradley Studios’un ortağı Simon Branson, “Kreşin ormanlık ortamıyla kusursuz bir bağlantısı var. Eğitimi doğa, oyun ve macera yoluyla teşvik edebilecek uyarlanabilir ve bütünsel bir öğrenme ortamını destekliyor. İnşaat için yüksek yalıtımlı prefabrike ahşap yapı, çatı ışıklıklarından bol miktarda kuzey ve batı ışığı ve doğal havalandırma kullanarak, çevre üzerinde yalnızca düşük bir etkiye sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda çevreyle bağlantılı, kullanıcılarının azami fayda sağlamasına olanak tanıyor,” dedi.

Feilden Clegg Bradley Studios tarafından “şaşırtıcı derecede basit, tek katlı bir bina” olarak tanımlanan kreş, üstü kapalı bir revakla çevrili bir oyun bahçesini çerçeveleyen iki kanattan oluşuyor. Kanatlardan biri bebekler ve okul öncesi çocuklar için ayrılan alanlara, diğeri ise orman okulu için kullanılıyor.

Bu L şeklindeki düzen, her sınıfa çevreye erişim ve manzarayı görme imkanı veriyor. Çocukların mahremiyetini ve bitişiğindeki yola karşı güvenliğini sağlıyor.

Çatı boyunca, kreş odalarına doğal ışık getiren ve yapay aydınlatma ihtiyacını en aza indiren alüminyum kaplı tavan pencereleri çıkma yapıyor.

Bu çatı pencereleri aynı zamanda iç mekanın doğal olarak havalandırılmasına yardımcı oluyor ve sıcak havanın dışarı çıkmasına izin vererek doğal havalandırma stratejisinin ve binanın enerji talebini en aza indirme çabasının bir parçasını oluşturuyor.

Projenin bir diğer önemli hedefi de kullanıcıları doğayla buluştururken, binanın inşaat ve kullanımda net olarak sıfır karbon olmasıydı.

“Gelecek nesli eğitecek ve onlarla ilgilenecek bir tasarımı düşünürken, onların gelecekteki dünyalarına olumsuz bir katkı sağlamamasının çok önemli olduğunu düşündük.”

Doğal havalandırmaya yardımcı olan çatı pencerelerinin yanı sıra, kullanılan enerjiyi azaltmak için alınan diğer önlemler arasında büyük açılabilir kapılar ve sınıfları gölgeleyen bir sütun dizisi yer alıyor.

Isıtma ve soğutma, hava kaynaklı ısı pompaları ve toprağa bağlı bir ısı eşanjörü tarafından sağlanırken, elektrik üretmek için çatı fotovoltaikleri kullanılıyor ve fazlalık üniversitenin elektrik şebekesine geri aktarılıyor.

Doğal ve düşük karbonlu malzemeler de bu stratejinin önemli bir parçasını oluşturuyor ve ofisin FCBS Carbon adlı kendi erken aşama karbon hesaplayıcısı kullanılarak seçiliyor.

Ana yapı için yüksek yalıtımlı ahşap, geleneksel beton şap yerine kullanılan ahşap kaplama ve kontrplak kullanılıyor. Malzeme israfını azaltmak için tüm binanın yapısı mevcut ahşap boyutlarına göre boyutlandırılıyor.
İçeride, doğal malzeme paleti, ormanlık alanı yansıtan sakinleştirici bir ortam yaratılmasına yardımcı oluyor.
Açıkta kalan ahşabın yanı sıra, malzemeler kauçuk döşeme ve kontrplak doğrama içeriyor.

Kat planı, ıslak oyundan sessiz zamana kadar değişen etkinlikler için esneklik ve kolay konfigürasyon sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Çocukları doğayla bağ kurmaya teşvik etmek için, büyük açılabilir kapılar alçak pencerelerle birleştirilirken gömme oturma yerleri ve banklarla tamamlanıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın