“Eğitim karanlıktan aydınlığa harekettir”

18. Venedik Mimarlık Bienali Bulgaristan Pavyonu'nda “Eğitim karanlıktan aydınlığa harekettir” başlıklı bir sergi yer alacak.

Belçikalı fotoğrafçı Alexander Dumarey’nin de aralarında bulunduğu sergi küratörleri Boris Tikvarski, Bojidara Valkova ve Mariya Gyaurova, ülkedeki terk edilmiş okulların görüntüsüyle ifade edilen nüfus azalması, kentsel gerileme ve kırsal kesimden kaçış konusuna odaklanıyor. Proje, Kültür Bakanlığı, Bulgaristan Mimarlar Odası ve Mimarlar Birliği tarafından düzenlenen ulusal bir yarışma sonucunda seçilmiş.

Son otuz yıldır Bulgaristan, gelecekte de devam etmesi beklenen bir durum gibi gözüken hızlı bir nüfus azalması sürecinden geçiyor. Bunun bir göstergesi de, okula giden çocuk sayısının her yıl biraz daha azalması olarak ortaya çıkıyor. Fotoğrafçı Alexander Dumarey’nin ülke genelindeki gezileri sırasında topladığı fotoğraflardan oluşan sergi, bu terk edilme sürecini görsel olarak yansıtmayı amaçlıyor. Fotoğrafçı merceğini terk edilmiş ve sahipsiz okullara, kalitesiz mobilyalara ve önemsenmemiş aletlere çeviriyor. Küratörler ayrıca bu eserleri toplamak için yerel belediyeler ve kurumlarla işbirliği yapıyor.

Sergi, giriş, derslik ve görüşme ile tartışma alanı olmak üzere üç ana alana ayrılmış. Alanların düzenlenmesi, ziyaretçiler için kademeli olarak sürükleyici bir deneyim yaratmayı amaçlarken, ülkedeki küçülen bölgelerin karmaşık ve acil sorununa aşina olabilmeleri planlanmış.

Serginin amacı, Bulgaristan’daki küçülen kentsel ve kırsal çevreler hakkında daha bilinçli ve bilgili bir söylem geliştirmeye katkıda bulunmak olmuş. Proje, Bulgaristan’a özgü olmayıp tüm Doğu bloğunda var olan bir olguyu vurgulamayı hedefliyor. Küratörler, bu sürece dikkat çekmeyi ve ziyaretçileri daha geniş sonuçları ve potansiyel çözümleri düşünmeye davet etmeyi umuyor

Etiketler

Bir yanıt yazın