Eğitim Kampüsleri Ön Seçimli Ulusal Mimari Proje Yarışması Hakkında Duyuru

Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı'nın yaptığı açıklama şu şekilde.

“Bakanlığımız tarafından 30/11/2012 tarihinde açılan eğitim kampüsleri ön seçimli ulusal mimari proje yarışmasına katılmak için 156 adet yarışmacı mimari ekip, dosya vererek başvuruda bulunmuştur. Başvurular İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bir komisyon tarafından incelenmiştir.

Yapılan inceleme sonucunda başvuranların tamamının asgari yeterlik şartlarını sağladığı görülmüştür.

Eğitim kampüslerinin programa alındığı illerde, dar alana sıkışmış ve kapasite sorunu yaşanan ve farklı eğitim programları uygulayan (lise, Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, meslek lisesi vb.) lise binaları ihtiyacının bir bölümü, kentin yeni gelişen bölgelerinde oluşturulacak yaklaşık 100.000 metrekare alanlar üzerinde tasarlanacak (en çok 1 emsal ile) bu yeni kampüslerde planlanacaktır. Bu alanlara güçlü kamu ulaşım imkânları sağlanacaktır.

Tüm bu kampüslerin projeleri “mimari yarışma” yöntemiyle elde edilecektir. Bu yarışmalara katılabilmek için gerekli asgari şartlar olabildiğince esnek tutulmuş ve ülke çapında mimarlık çevrelerinden yaygın ve başarılı bir katılım sağlanmıştır.

Yeni “entegre” (bütünleşik- kapsayıcı) kampüslerde, birkaç farklı program çerçevesinde eğitim veren farklı liseler, ortak bir altyapıyı (teknik ve personel) ve donatı havuzunu (yemekhane, yüzme havuzu, konferans-çok amaçlı salon, kütüphane, yurt vb.) paylaşacaklardır.

Lise çağındaki çocuklar belki biraz daha uzun günlük yolculuklar yapacaklar, buna karşın tüm günlerini geniş yeşillikler içindeki tam donanımlı kampüslerde, farklı türdeki liselerde öğrenim gören yaşıtlarıyla birlikte geçirme şansına sahip olacaklardır.

Bu kampüslerin, mimari yarışmalar ile elde edilecek yapıları ile kentlerin sorunlu, donatı açısından yoksul veya yeni gelişme bölgelerinde, çevrelerine sosyal ve fiziki açıdan örnek oluşturarak, yaşam kalitesi açısından da olumlu katkıda bulunabilecekleri açıktır.

Kampüs alanına yakın olan bölgelerdeki liselerin bir kısmının kampüse taşınması sonucu, kent içindeki boşalan lise binaları eğitim öğretim amacı dışında başka işlevlere tahsis edilmeyecek, yeniden düzenlenerek ilkokul ve ortaokul sistemine tahsis edilecek, böylece daha küçük yaştaki öğrenciler de daha rahat şartlarda, nicel ve nitel standartlara uygun dersliklerde, evlerine daha yakın yerlerde, mahallelerinde eğitim görme imkânına sahip olacaklardır.

Her bir proje için 6 yarışmacı kura ile seçilerek Adana, Kocaeli, Aydın, Şanlıurfa, Erzurum, Muğla, İstanbul ve İzmir ili eğitim kampüsleri mimari proje yarışma süreci başlatılmış olup, davet mektupları yarışmacıların tebligat adreslerine gönderilmeye başlanmıştır.

Kamuoyuna duyurulur.”

Etiketler

1 Yorum

  • omer-yilmaz says:

    “Her bir proje için 6 yarışmacı kura ile seçilerek Adana, Kocaeli, Aydın, Şanlıurfa, Erzurum, Muğla, İstanbul ve İzmir ili eğitim kampüsleri mimari proje yarışma süreci başlatılmış olup, davet mektupları yarışmacıların tebligat adreslerine gönderilmeye başlanmıştır.”

    Yanlış yöntem. Kura ile seçim mi olur…

    Bu yarışma ve bu yarışmaya karşı tutumlar ilginç doğrusu.

Bir yanıt yazın