Eğitim Ekolünü Yaşatan Bir Mekan: The Heinola Upper Secondary School

Helsinki merkezli stüdyo Lahdelma & Mahlamäki tarafından tasarlanan yapı, Finlandiya’nın küçük bir kasabası olan Heinola’da bulunuyor.

Fotoğraflar: Kuvatoimoisto Kuvio.

Tarihi 1899’a dayanan bir öğretmen okuluyla Helsinki’deki eğitim altyapısının önemli bir parçasını oluşturan Heinola’nın, kamuya açık bir mimari tasarım yarışmasıyla, yıkılan okul binası yerine inşa edilen yapı, kasaba için bir kültür merkezi işlevi görüyor.

Kamusal mekan gereksinimlerini her anlamda gerçekleştiren tasarımın programında eğitim birimleri ve lobi gibi kuruma mahsus mekanlar haricinde herkese açık kullanımı olan bir konferans salonu ve spor salonu bulunmakta.

Kasabanın ‘kentsel grid’ plan örgüsünden aykırı olarak yapı, rekreasyonal ve tarihi bağlamlarını akıllıca kullanarak araziye özgürce yerleşiyor, bu sayede kimliğiyle birlikte yapının kentsel önemi vurgulanıyor. Tasarımcıların deyişiyle, kamp ateşi etrafında toplanmış bir grup insandan esinlenilen mekansal kurgu, lobi etrafında şekillenen eğitim ve servis kütlelerinden oluşmasıyla okunabiliyor.

Yapıda ahşap ve tuğla gibi sıcak tonlarda malzemeler vurgulanırken, cephenin giriş kotundaki ince uzun saydam birimler iç mekanı doğayla bütün bir ortama açıyor. Cepheyi iki farklı yatay banda bölen metal ve tuğla ile, bölgedeki eski eğitim yapılarının tuğla ve ahşaptan yapının giriş ve üst katlarının ayrışmasına gönderme yapılmış. İç mekanda ahşap paneller, mozaik beton ve havalandırılmış metal gibi malzemeler göze çarpıyor.

Peyzaj tasarımı, okulun park benzeri bir bağlamda bulunmasıyla bağdaşıyor. Binanın baktığı her cephenin yeşil olmasıyla birlikte, ana rekreasyon alanı yapının batı tarafında yer almaktadır. Dinlenme, egzersiz ve açık havada öğrenme gibi işlevler tanımlanmış peyzaj programına küçük bir açık hava tiyatrosu, çeşitli yürüme patikaları ve aktivite alanları eklemlenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın