Efes’in tarihi büyüsünü, antik gemiler anlatacak

Selçuk Belediyesinin İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) destekli projede 1700 yıl öncesine ait tekniklerle inşa edilen ve o dönemi yansıtan 1 ticaret, 1 savaş gemisi 1 ay sonra tamamlanacak.

Projede MS 300’lü yılları canlandıran biri savaş, diğeri ticaret gemisi olmak üzere 2 gemi inşa ettiklerini kaydeden Kuşçan, gemilerin yüksek gemi inşa mühendisi Burak Acar tarafından tasarlandığını belirtti.

Selçuk Belediyesinin İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) destekli projede 1700 yıl öncesine ait tekniklerle inşa edilen ve o dönemi yansıtan 1 ticaret, 1 savaş gemisi 1 ay sonra tamamlanacak.

Gemi yapımcısı Ahmet Kuşçan, Selçuk Belediyesinin Efes Antik Kenti’ni canlandırmak için yaptığı projeyi Marinamar Şirketi olarak hayata geçirdiklerini anlattı
.
İZKA’nın desteklediği proje kapsamında MS 300’lü yılları canlandıran biri savaş, diğeri ticaret gemisi olmak üzere 2 gemi inşa ettiklerini kaydeden Kuşçan, gemilerin yüksek gemi inşa mühendisi Burak Acar tarafından tasarlandığını belirtti.

Gemilerin dönem gemilerinin tipolojisine bire bir sadık kalınarak inşa edildiğini bildiren Kuşcan, mümkün olduğu kadar döneminin inşa tekniğine yakın inşa tekniği tercih ettiklerini dile getirdi.

Bundan 1700 yıl önce gemilerin sedirden yapıldığını, ancak bugün sedir ağacı kesiminin yasak olduğunu hatırlatan Ahmet Kuşcan, “Sedire yakın yerel ağaçları kullanıyoruz. Kaplamada karaçam ve kızılçamı kullanıyoruz, iskeletindeyse meşe ağacını kullandık” diye konuştu.

“KANALDA SERGİLENECEKLER”
Savaş gemisinin 19 metre boyunda ve 20 kürekçinin çalışacağı yelkenli bir gemi olarak inşa edildiğini ifade eden Kuşcan, ticaret gemisinin ise 15 metre boyunda ve 3 ambara sahip olduğunu anlattı.

Ahmet Kuşcan, 1700 yıl önce ticaret gemilerinin 15-17 ton yük taşıd ığını, inşa ettikleri yeni gemilerin boş deplasmanlarının da 9-11 ton ağırlığında olduğunu ifade etti.

Gemi inşaatının 1 ay sonra tamamlanacağını ifade eden Ahmet Kuşcan, şunları söyledi:
“Tekneler zengin Efes kentini canlandıracak. Liman kentleri o dönemde hep zengin ve refahın üst seviyede olduğu kentlerdi. Bunun sebebi de denizcilikle uğraşmalarıydı. Limanın bir kısmını canlandırmak için Pamucak Sahili’ne yakın Efes Antik Kenti’nin önünden gelen kanalda sergilenecekler. O bölge küçük bir yer olduğu için 2 gemi tercih edildi. Gemiler yüzer iskelelerle sergilenecekler. İskeleler de demonte olacak.”

İzmir için hükümetin hazırladığı Efes Antik Kenti projesinin, su kanalının genişletilmesini öngördüğünü söyleyen Kuşcan, Selç uk Belediyesince gerçekleştirilen projenin ise daha küçük olduğunu, ancak diğer proje için başlangıç sayılabileceğini ifade etti.

Kuşcan, “Milattan Sonra 300’lü yıllara ait iki gemi inşa ediyoruz. Selçuk’ta sergilenecek bu gemilerin sizi nereye götüreceği ruhunuzun romantizmine bağlı, o döneme de gidebilirsiniz” dedi.

Gemilerin atölyesinde inşa edildiği Güzelbahçe İMKB Teknik ve End üstri Meslek, Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Denizcilik Meslek Lisesi’nin Müdürü Şuayip Kurt da projenin çözüm ortağı olduklarını, gemilerin yapımına öğrencilerin yardım ettiğini anlattı.

Sektöre yetişmiş eleman sağlamak için çalıştıklarını söyleyen Kurt, “Bu fırsatı yakaladığımız için çocuklarımız çok şanslı . Bu tekneleri inşa eden çocuklarımız her türlü tekneyi yapabilir” diye konuştu.

SELÇUK BELEDİYESİ BÖLGE TURİZMİNİ ÇEŞİTLENDİRMEYİ HEDEFLİYOR
Selçuk Belediyesi Kültür ve Eğitim Müdürlüğü’nden Arkeolog Yusuf Yavaş da bölge turizmini çeşitlendirmek istediklerini ifade etti.

Gemilerin turistik sefer yapmak üzere değil, ziyaret edilmek üzere tasarlandığını söyleyen Yavaş, “Selçuk Pamucak Sahili’ndeki otellerin müşterilerini her şey dahil sisteminden çıkarmayı ve bölgede yeni bir çekim merkezi olmasını istiyoruz. Gelen müşteriler hangi bölgede olduğunu bile bilmiyor. Biz İzmir’de, Selçuk’ta, Efes’te olduklarını bilmelerini istiyoruz. Gemilerin son rötüşları sergilenecekleri alanda yapılacak ve gemiler 1 ay içinde ziyarete açılacak” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın