Efes para basarken Agora sınıfta kaldı

Yılın ilk 6 ayında 868 bin turisti ağırlayan Efes Antik Kenti, İzmir'e 3 milyon TL kazandırırken, Agora'yı 18 bin turist gezdi ve geliri 44 bin TL'de kaldı.

İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne bağlı müzeleri ve ören yerlerini bu yılın ilk 6 ayında 1 milyon 640 bin 218 kişi ziyaret ederken, listenin ilk sırasına Efes Antik Kenti oturdu. Müze ve ören yerlerini gezen turistlerin yüzde 54’ü Efes Antik Kenti’ni tercih etti. Efes, toplam gelirlerin yüzde 63’ü olan 3 milyon lirayı da tek başına kazandırdı. Ören yerleri arasında Efes 868 bin ziyaretçi ile birinci sıradaki yerini korurken, kazı çalışmalarının devam ettiği Agora’yı sadece 18 bin kişi gezdi.

YÜZDE 15 GERİLEDİ
Bu yılın ilk yarısında ildeki müzeleri ve ören yerlerini gezen ziyaretçi sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oranında arttı. Müzeler ve ören yerleri arasında en çok ziyaretçiyi Efes Anti Kenti aldı. Efes’i Ocak-Haziran döneminde 868 bin kişi gezdi. Efes’i 167 bin kişi ile Selçuk’taki St. Jean Müzesi, 154 bin kişi ile Bergama’daki Akropol, 148 bin kişi ile Efes Müzesi takip etti. Bergama’daki Asklepieion’u 71 bin, Efes’teki Yamaç Evleri’ni 64 bin, Ödemiş’teki Çakırağa Konağı’nı 18 bin, Çeşme Müzesi’ni 17 bin, Bergama’daki Bazilika’yı 17 bin, Bergama Müzesi’ni 13 bini, Tire Müzesi’ni 5 bin, Ödemiş Müzesi’ni 2 bin kişi gezdi. İzmir merkezdeki müze ve ören yerleri ise sıralamada geride kaldı. Atatürk Müzesi’ni 34 bin, Tarih ve Sanat Müzesi’ni 19 bin, Arkeoloji Müzesi’ni 14 bin kişi ziyaret etti. Son yıllarda kruvaziyer yolcuları İzmir kent merkezinde dolaşmayı tercih etmesine rağmen, kazıların devam ettiği Agora Ören Yeri’ne sadece 18 bin turist geldi. Agora’ya gelen turist sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 15’e yakın oranda geriledi. 2009 yılı Ocak-Haziran döneminde Agora’yı 32 bin kişi, 2010 yılı aynı döneminde ise 22 bin turist gezmişti.
 

Arada büyük bir fark var
Müze ve ören yerlerini gezen turistler yılın ilk 6 ayında İzmir’e 4.7 milyon lira bıraktı. 2009 yılında bu rakam 2.9 milyon lira, geçtiğimiz yılın ilk yarısında ise 3.1 milyon lira olmuştu. Gelirlerin yüzde 63’üne denk gelen 3 milyon lira Efes’ten sağlandı. Efes geçtiğimiz yılın ilk yarısında 2 milyon lira gelir sağlamıştı. Yamaçevleri 561 bin lira, Akropol 426 bin lira para kazandırdı. Agora Antik Kenti’nin geliri ise 44 bin lirada kaldı.
 

‘Euronun geçmesi gerekiyor’
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyerle İzmir’e gelen yolcuların yüzde 70’inin kent merkezinde kaldığını belirterek, Agora Antik Kenti’ne ilginin düşmesinin sebebinin araştırılması gerektiğini söyledi. Agora Ören Yeri’nde euronun geçmemesinin sıkıntıya neden olduğunu söyleyen Demirtaş, bu konuda çok sayıda girişimde bulunduklarını ancak bürokrasiyi aşamadıklarını söyledi. Demirtaş, “Cebinde euro olan turist, Agora’yı dışardan görebiliyor. İçeriye giremiyor. Burada bir gişe kurulursa ve euro geçerli olursa, turist girip gezebilir” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın