“EELISA CHALLENGE: Bükreş Kentsel Akupunktur Atölyesi” Düzenlendi

EELISA Uluslararası Konferansı kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Bükreş Politeknik Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NUST Politehnica Bucharest) iş birliğiyle 5 Ekim 2023 tarihinde Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen EELISA CHALLENGE: Bükreş Kentsel Akupunktur Atölyesi başarıyla tamamlandı.

Bükreş Kentsel Akupunktur Atölyesi, Avrupa Mühendislik, Öğrenim, İnovasyon ve Bilim Birliği (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance – EELISA) bünyesinde yer alan üniversiteleri birbirleriyle kaynaştırmak, toplum ve mekân üzerinde gerçek bir etki oluşturmak, kapsayıcılığı ve çeşitliliği teşvik eden bir uluslararası iş birliği sergilemek amacıyla düzenlendi. Seçilen 11 EELISA öğrencisi, İTÜ ve NUST Politehnica Bucharest’ten 7 öğretim üyesinin koordinatörlüğünde Bükreş tarihi kent merkezinin küçük ölçekli kentsel sorunlarını belirlediler ve kentsel akupunktur yaklaşımını kullanarak bu sorunlara pratik kentsel tasarım çözümleri geliştirdiler. Sürdürülebilir akıllı şehirler ve mobilite konseptinin kullanıldığı atölyede yerel müdahaleler yoluyla Bükreş tarihi kent merkezindeki kamusal alanları yeniden canlandıracak yenilikçi fikir projeleri üretildi.

Atölye genel koordinatörü Doç.Dr. Fatih EREN, ilkini Kocaeli’nin Çayırova İlçesi’nde ve ikincisini İstanbul’un Taksim Meydanı’nda düzenledikleri kentsel akupunktur atölyelerinin üçüncüsünü Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kentsel akupunktur yaklaşımının, kentsel tasarımın aşağıdan yukarıya, demokratik, çoğulcu, kapsayıcı, yenilikçi ve disiplinler arası bir yaklaşımla gerçekleşmesi gerektiğine inandığını belirten Eren, bu yaklaşım ile kentlerin sosyal altyapısını güçlendirmenin, ihmal edilmiş kamusal alanları yenilemenin ve canlandırmanın çok kolay olduğunu belirtti. İTÜ olarak yerel yönetimlerle ve uluslararası üniversitelerle iş birlikleri yoluyla Türkiye’nin ve Dünyanın farklı şehirlerinde küçük ölçekli, düşük maliyetli, hızlı uygulanabilir, yenilikçi ve sorun çözücü kentsel akupunktur fikir projeleri geliştirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Bükreş Kentsel Akupunktur Atölyesi, katılımcılara teşekkür belgeleri ve katılım sertifikalarının takdimiyle son buldu.

Organizasyon Ekibi:

Doç.Dr. Fatih EREN (Genel Koordinatör, İTÜ)

Ş.l. dr-ing. Luigi-Gabriel OBREJA (Genel Koordinatör, NUST Politehnica Bucharest)

Prof.Dr. Mehmet KÜÇÜKMEHMETOĞLU (Koordinatör, İTÜ)

Doç.Dr. Muhammed Ziya PAKÖZ (Koordinatör, İTÜ)

Dr.Öğr.Üyesi Numan KILINÇ (Koordinatör, İTÜ)

Ş.l.dr-ing. Ion-Nicolae STĂNCEL (Koordinatör, NUST Politehnica Bucharest)

As.drd-ing. Florin BĂDĂU (Koordinatör, NUST Politehnica Bucharest)

 

Etiketler

Bir yanıt yazın