Edouard Brunet Brüksel’deki Eski Bir Evi Yeniledi

Belçika’da Brüksel şehrinde bulunan KOW, Edouard Brunet Architecte tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Johnny Umans

Küçük Brüksel evinin yeni sahibi, gelecekte biri annesine ve diğeri kendisine ait olmak üzere iki konuttan oluşacak bir proje geliştirmek istemiş. Konut, esnek bir tasarım oluşturmak ve iki üniteyi kolaylıkla bölebilmek için ortak kullanım alanlı iki daire olarak tasarlanmış.

Çok yoğun ve gürültülü bir cadde ile sessiz ve yeşil bir arka bahçe arasında konumlanan ev, yeni oda dağılımları ve arkasına ilave edilen uzantı ile konut birimleri ve çevresi arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlıyor.

Zemin kat, cadde manzaralı mutfak haricinde, yeniden düzenlenmiş olan arka bahçe etrafında gelişerek açık alandan olabildiğince faydalanıyor. Ahşap ustalarının bilgi birikimiyle yapımı mümkün olan köşedeki pencere, kapalı yaşam alanı ile dış mekân arasındaki devamlılığa vurgu yaparak manzarayı içeri taşıyor.

Arka uzantı yeniden modelleniyor. Odalara erişim yeni ahşap pencerelerin takıldığı cephe boyunca yürünerek sağlanıyor. Sürgülü kapılar gün boyu manzaradan yararlanırken gerektiğinde mahremiyete de imkân veriyor.

Üst kattaki konut birimine ulaşım zemin kattan sağlanıyor ve mekanlar binanın ortasında oluşturulan yeni merdiven etrafında düzenleniyor. Tavan penceresi, çift kat yükseklik ve merdiven tasarımı açık ve aydınlık bir alan yaratıyor. Bu yapılaşma alanı, konut biriminin kalbini oluşturuyor.

Arka cephelerin kötü yönelimine rağmen iki konut biriminin de tüm odaları, büyük cam pencereler sayesinde ışıktan en üst düzeyde faydalanıyor. Ahşap çerçeveler yalnızca görüntüleri yakalamakla kalmıyor, aynı zamanda dış ile iç arasında parlak ara yüzeyler oluşturuyor. Dış kapmayla birlikte yapıya asalet ve zarafet getiriyor. Ahşap zemin sistemi hem ekonomik hem de estetik nedenlerle korunuyor ve rahat bir atmosfer yaratıyor.

En üst kattaki açılı pencere, iç bloğun orijinal evden görülemeyen pitoresk bir görünümünü ortaya koyuyor. Yapı, her katta farklı yönlere yöneldiğinden dolayı iki konut biriminin her katı ve her odası kendine has görünüm ve mekân ilişkisiyle benzersiz bir tasarım sunuyor. Konut, boyut olarak nispeten küçük olmasına rağmen yüzey optimizasyonu, akışkan planı ve dışarıya olan açıklıkları sayesinde her iki ünite için de ferah mekanlar yaratıyor. Finansal, teknik ve bağlamsal kısıtlamaları dikkate alarak evin potansiyelini en üst düzeye çıkarıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın