Edirne Büyük Sinagog Restorasyonu Tamamlandı

Avrupa'nın üçüncü büyük sinagogu Edirne Büyük Sinagog, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 26 Mart'ta açıldı.

II. Abdülhamit tarafından 1907’de inşa ettirilen Edirne Sinagogu, 1934’te Trakya Olayları sırasında Yahudiler’in şehri terk etmesinin ardından atıl durumda kalmıştı. Yıllar içinde büyük bir bölümü tahrip olan sinagogun restorasyonu 2010’da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatıldı ve 26 Mart’ta tamamlanarak ibadete açıldı.

Restorasyonda Neler Yapıldı?

2746 metrekarelik alanda toplam üç binadan oluşan sinagogun restorasyonu kapsamında, çöken çatısı ile içerisi temizlenerek temel takviyesi yapıldı, yıkılan beden duvarları tamamlandı ve çelik konstrüksiyonu yapılarak çatısı kapatıldı. İçte sıva imalatları tamamlanarak yaklaşık 2000 m² olan kalem işi uygulamaları bitirildi.

Sinagogta yer alan İbranice kitabe ve duvar yazılarının okunması, yazılması ve çevrilmesi hususunda Türk Musevi Cemaati ve Türkiye Hahambaşılığından yardım alınarak tüm kalem işlerinde ve dış cephede, yaklaşık 50 yıl dayanabilecek silikat esaslı boya kullanıldı.

Zemin döşemelerinin orijinal desen ve renklerine uygun olarak tamamlanmasına özen gösterilirken kule üzerindeki çinko kaplamalar yine orijinaline uygun olarak Romanya’dan gelen sac ustaları tarafından yapıldı.

Yapıda yaklaşık 60 ton ağırlığında makas sistemi, demir profil ve kutu profil kullanıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın