EAA’ya MIPIM AR Future Project Awards 2012’den En İyi “Karma Kullanımlı Proje” Ödülü

EAA-Emre Arolat Architects, koordinasyonu İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi tarafından yürütülen Cendere Vadisi Kentsel Planlama Projesi'yle, MIPIM AR Future Project Awards 2012'de karma kullanımlı yapılar kategorisinde büyük ödüle layık görüldü.

Cendere Vadisi Kentsel Tasarım Projesi, bugün İstanbul’da “kentsel dönüşüm” baskısını üzerinde en çok hisseden yerlerden biri olan Kağıthane Cendere Vadisi alanına odaklanıyor. Osmanlı’nın son dönemlerinde çoğunlukla tarım alanı olarak kullanılan, Cumhuriyet dönemi ve 1950 sonrasında endüstrileşmenin hız kazanmasıyla çok sayıda sanayi tesisi ile dolan, 1980’lerden günümüze geldiğimizde ise sanayi tesislerinin bölgeyi terk etmesiyle boşalan bu alan; servis sektörünün yükselen varlığı ve yakın konumdaki Büyükdere Caddesi’nin yarattığı baskı sebebiyle esaslı bir dönüşümün eşiğinde duruyor. Cendere Vadisi Kentsel Tasarım projesi, kentsel segregasyon ve işlev zonlamasının önlendiği, birbirinden farklı işlevlerin bir araya geldiği, vadinin var olan ekolojik koridor karakterinin sürdürüldüğü ve ulaşım altyapısıyla desteklenmiş aktivite alanlarını içinde barındıran kamusal kullanıma açık bir yeşil alan haline getirildiği bir model sunuyor. Proje için önerilen yüksek inşaat alanlarına muhalif bir tavır olarak, kentin bu bölgesi için düşük yoğunluklu olmakla birlikte bir tür ‘kentsellik’ oluşturmaya yetecek bir yoğunluğu sağlayabilen, az katlı ve yüksek blokların hava koridorunu kesmeyecek şekilde bir arada kullanıldığı bir yapılaşma öneriyor.

Aga Khan Mimarlık Ödülü sahibi Mimar Emre Arolat, “MIPIM AR Future Project Awards 2011″de de “Varyap Merkez Alışveriş ve Kültür Merkezi” ve “Zorlu Center” projeleriyle ödüllendirilmişti.

İngiliz mimarlık dergisi Architectural Review ve dünyanın önde gelen emlak fuarı MIPIM işbirliği ile organize edilen MIPIM AR Future Project Awards jürisi değerlendirmesinde söz konusu projelerin yaratıcı, güncel ve iyi mimarlık örnekleri olarak işverenin beklentilerini karşılamalarının yanısıra, toplumsal yaşama katkı sağlamalarına, çevresel ve sosyal sorumluluk bilinci ile tasarlanmış olmalarına dikkat ediyor.

MIPIM AR Future Project Awards ödülleri, 7 Mart 2012 gecesi Cannes’daki The Hotel JW Marriott’da yapılacak törenle sahiplerine sunulacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın