EAAB – Emre Arolat Architects Araştırma Anlama Bursu

Emre Arolat Architects Araştırma Anlama Bursu, 22 Şubat 2011 günü Mimar Sinan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir tanıtım toplantısı ile ilan edilmişti.

Bursun amacı Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin mimari proje atölyesinde karşılaştıkları ilk aşama olan yer ve konu belirleme sürecini problematize ederek bu aşamayı destekleyecek bir araştırma projesi hazırlamalarını teşvik etmek, bu projenin bir parçası olarak kurgulayacakları gezi programlarını gerçekleştirmelerine destek sağlamak ve burs projesi geliştirme sürecinin tüm aşamalarında iletişimi sürekli kılarak karşılıklı bir etkileşim ortamı oluşturmak. Burs, maddi kaynağını EAA’nın 2010 yılında İpekyol Tekstil Fabrikası ile kazandığı Ağa Han Mimarlık Ödülü’nden alıyor.

EAAB’nın İlk Dönemi
2011 dönemi, bursun ortaya koymak istediklerinin deneneceği ilk dönem.

Bursun en önemli özelliklerinden biri, öğrencilerin bursun ilanından itibaren istedikleri zaman projeleri hakkında burs kurulu ile görüşebilmesiydi. Bildiğimiz gibi geleneksel burs organizasyonlarında, bursun çerçevesi ilan edilir, başvurular toplanır ve jüri tarafından değerlendirilerek sonuçlar duyurulur. Bu, jürinin seçim değerlendirmesine kadar pasif olduğu bir yöntem. EAAB ise öğrencilerin bursa başvuru ve burs projesi hazırlama aşamasını öğrencilerle biraraya gelmek, fikir alışverişinde bulunmak ve mimarlığa ilişkin farklı konularda tartışmalar açmak için bir platform olarak görüyor. Bu durumda burs organizasyonu, sadece bir “seçim” olmaktan çıkıp bir etkileşim kanalına dönüşüyor.

Bursun ilk dönemi olan 2011 dönemi, bu yöntemin ilk denemesi oldu. Tanıtım gününden itibaren isteyen öğrencilerle farklı zamanlarda buluşmalar gerçekleştirildi, ele almak istedikleri konular kritik edildi, tartışıldı. Sürecin detayları, 19 Mayıs’ta yayınlanan kısa liste raporundan izlenebilir.

Kısa listeye seçilen öğrenciler 30 Mayıs 2011 tarihinde, EAA Levent ofisinde jüriye burs projesi sunuşlarını yaptılar.

Bursun ilanında, her dönem için Lisans bölümünden 3 öğrencinin seçileceği açıklanmıştı. Sunuşlardan sonra Emre Arolat, Nil Aynalı, Murat Cemal Yalçıntan ve Suphi Saatçi’den oluşan jüri, başvuruların hiçbirinin değerlendirme dışında kalmaması konusunda fikir birliğine vardı. Bu sebeple burs sayısı ve kategorisinde bir revizyona gidilerek 2′si tam burs 3′ü yarım burs olmak üzere 5 öğrencinin de burstan faydalanmasına karar verildi. Buna göre Mirza Vranjakovic ve Cansu Bulduk tam burs (5000 USD), Altan Basık, Tuba Özkan ve Selen Kandemir yarım burs (2500 USD) almaya hak kazandı.

Jüri seçimi sonrasında öğrenciler jürideki kritikleri de gözönüne alarak burs projelerini geliştirdiler ve gezi programlarını hazırladılar. Gezi öncesi ve süresince tuttukları notları yayınlamak üzere kendi blog sayfalarını açmaya başladılar:

Mirza Vranjakovic:
http://writingsoncities.tumblr.com/

Tuba Özkan:
http://tuketenkentlerkentliler.tumblr.com/

Mirza yolculuğuna 4 Temmuz’da başladı. New York ve Los Angeles’ın ardından araştırmalarına şu an Pekin’de devam ediyor. Tuba 8 Ağustos, Altan 15 Ağustos ve Selen 24 Ağustos’ta yolculuklarına başlamayı planlıyorlar. Yolculuklara dair gelişmeler, ilerleyen günlerde öğrencilerin kendi blog sitelerinden takip edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın