Düzce Üniversitesi Konuralp Yerleşkesi Yarışması İlk Kademe Soru Cevapları Yayınlandı

BİRİNCİ KADEME SORULARI VE CEVAPLAR

İŞLEYİŞE İLİŞKİN SORULAR

1. İdarenin e-posta adresi olarak verilen ‘yarisma@duzce.edu.tr’ adresine gönderdiğimiz dekontun, teyid için aradığımızda, ulaşmadığı bilgisini aldık. Bu konuda bir önlem alınması gerekmez mi?

Önlem olarak yeni bir e-posta adresi alınmıştır. Soru-cevapların ilan tarihi itibariyle, yarışmacıların e-postalarını hem yarisma@duzce.edu.tr hem de duzce.universitesi.yarisma@gmail.com adresine göndermeleri beklenmektedir.

Ek olarak yarışma sürecine ilişkin duyuruların yarışmacılara ulaşmasını kolaylaştırmak adına İdare tarafından sosyal medya’da iletişim sayfası açılmıştır. Yarışmacıların söz konusu sayfayı takip etmeleri önerilmektedir.
Sosyal medya sayfasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://www.facebook.com/pages/DüzceÜniversitesiGelişimPlanıKentselTasarımYarışması/1501800966745340?ref=aymt_homepage_panel

2. Yarışmaya katılım koşullarında “Bu yarışma mimar, şehir plancısı ve peyzaj mimarlarının katılımına açıktır. Ekip başı, bu üç disiplinden herhangi birisi olabilir.” Deniliyor. Kapsamında mimari yapıların da olduğu yarışma sonucunda ileride işveren açısından sorun olabileceği ihtimali vardır. Yukarıdaki ifade Ekipte mutlaka mimar bulunması şartıyla, bu yarışma, mimar, şehir plancısı ve peysaj mimarlarının katılımına açıktır olarak değiştirilebilir mi?

Şartnamenin yapısı ve jürinin genel kanısı bu üç disiplinin ekipte yer alması gerekliliği üzerine kuruludur. Fakat jüri en baştan böyle bir kural getirmeyi uygun bulmamıştır. Dolayısıyla şartnamedeki ifade korunacaktır.

3. Şu an öğrenciyim fakat 15 ocak 2015 te Şehir Ve Bölge Planlama bölümünden mezun olacağım. Düzenlemiş olduğunuz Konuralp yerleşkesi kentsel tasarım yarışmasına serbest mimarlık hizmetini veren arkadaşım benim çizdiğim bu yarışma projesine sadece ismen sahiplik edecek ikinci kademede 03 Şubat 2015 jüri kararınca kalma şansım olursa, mezun olmuş ve serbest şehircilik hizmeti vermeye başlayacağım. Dolayısıyla projeye benim adıma sahiplik yapan kişinin yerine kendi ismimi yazdırabilmem mümkün müdür?

Bakınız Şartnamenin 8.1.2 ve 8.2.2. maddesi

4. Yarışma ekibinde şehir plancısı ve peyzaj mimarı olması zorunluluğu var mıdır? Ekip sadece mimarlardan oluşabilir mi? Şehir plancısı-peyzaj mimarı yardımcı kategorisinde yer alabilir mi?

Bakınız Yanıt 2

5. Şartnamenin 5. maddesine göre yarışma mimar, şehir plancısı ve peyzaj mimarlarının katılımına açıktır. Şehir plancısı veya peyzaj mimarlarının bireysel veya içinde mimar bulunmayan bir ekiple katılmaları halinde; 2. aşamada istenen 1/500 ölçekli mimari projeyi gerçekleştirmeleri mi beklenmektedir yoksa 2. aşamada ekibe bir mimarın katılması mı gerekecektir?

Jüri bu konuda yarışmacıları serbest bırakmış olmakla birlikte, her disiplinin bilgi alanlarının farklı olduğuna ve bu yarışmanın da her 3 disiplinin özel bilgi alanlarına ihtiyaç duyduğuna inanmaktadır. Ayrıca Bakınız Yanıt 2.

6. Katılım Tutanağında (Ek-2) yer alan bilgilerden banka hesap numarası ekip halinde katılım durumunda ekip üyelerinin tümü tarafından mı verilecek?

Ödül kazanılması halinde idare ödülü bölüştürerek ekip üyelerinin hesaplarına ayrı ayrı mı yatıracak?
Ödül İdare tarafından ekip başının hesabına ekip adına yatırılacaktır.

7. Yarışma şartnamesinde 1.kademede yer görme belgesi zorunluluğu bulunmamakta olduğu belirtilmiştir, fakat 1.kademe sürecinde alınacak olan yer görme belgesinin, 2. kademede kullanılması mümkün müdür? Yoksa 2. kademede kullanılacak yer görme belgesinin 1 kademe sonuçlandıktan sonra mı alınması gerekmektedir.
1.kademe sürecinde yer görme belgesinin ikinci kademe de kullanılması mümkündür. Ancak yalnızca ikinci kademeye kalanlara yer görme belgesi ödemesi yapılacaktır

8. Yarışmaya katılan ekip içerisinde en az bir mimar, bir peyzaj mimarı ve bir şehir plancısı olmak zorunda mı?

Bakınız Yanıt 2

9. “Bu yarışmanın adı belirtilerek, ilgili meslek odasınca yarışmanın ilan edildiği yıl içinde düzenlenmiş, yarışmacıya ilişkin oda belgesini koymaları gereklidir.”burda tam olarak istenen nedir ? benim anladığım şu şekilde;
KONURALP YERLEŞKESİ GELİŞİM PLANI KENTSEL TASARIM YARIŞMASI adlı yarışmada kullanılmak amacıyla odamız üyesi x kişi adına verilmektedir gibi bir belge mi?

Evet. Meslek Odaları verilecek kurum adının belirtildiği odaya üye belgeleri düzenlemektedirler.

10. Sözleşme taslağı verilecek mi?

Evet, soru cevap eklerinde sunulmuştur.

YAPILAŞMIŞ, YAPILAŞMA KARARI GETİRİLMEMİŞ ALANLAR VE ORMAN ALANI İLE İLGİLİ SORULAR

11. Yapılaşma kararı getirilmemiş alan olarak adı geçen alanı, henüz yapılaşılmamış alan olarak mı düşünmeliyiz, yoksa yapı yapılabilir alan olarak mı düşünerek tasarım yapmamızı öneriyorsunuz?

Şartname eklerinde verilen altlık paftalarda henüz yapılaşma kararı getirilmemiş alan olarak gösterilen alanda yarışmacılar temelde serbesttir. Jüri kendi fikrini ifade etmek için Şartname önsözü ve Ek-1’de (İhtiyaç Programı Özeti) önerilerde bulunmuştur. Yarışmacılar söz konusu alanlarda ne ölçüde yapılaşacakları konusunda serbesttirler.

12. Şartnameden, mevcut yerleşke etrafında yerleşim yapılmasının vurgulandığı anlaşılmaktadır. Mümkün olması durumunda; doğu ve batıda yer alması önerilen yapıların da bu alana yerleştirilmesi olabilir mi?

Jüri Şartname önsözünde ve Ek-1 (İhtiyaç Programı Özeti) kısmında gerekli açıklamaları ve önerilerini yapmıştır. Yarışmacı şartnameyi bu kapsamda yorumlayabilir.

13. Yapılaşma kararı alınmamış bölgede, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Fakültesi dışında yapısal gelişim önerilmesi bekleniyor mu?

Bu alanda üniversitenin uzun süreli gelişimi için yapısal gelişim önerileri beklenmektedir. Ayrıca Bakınız Yanıt 11

14. Rektörlük ile Teknik Eğitim Fakülteleri arasında yapısal yerleşim yapılabilir mi?

Şartname önsözünde yazan düşünceler çerçevesinde yarışmacılara bırakılmıştır.

15. Gelişim planı kapsamında sanat çalışmaları için alanlar da önerilebilir mi?

Şartname önsözünde yazan düşünceler çerçevesinde yarışmacılara bırakılmıştır.

16. Yerleşke_alan_sinirlar.dwg dosyasında, tüm alan, “Mevcut Yerleşke Alanı”, “Yapılaşma Kararı Getirilmemiş Alan”, “Orman Alanı” ve “Teknoloji Geliştirme Alanı” olarak zonlanmıştır. Bu zonlanmadan sadece “Yapılaşma Kararı Getirilmemiş Alan” içine yapılaşma önerilebilir anlaşılmaktadır. Mevcut yerleşke alanı içinde kalan boşluklara program önerilebilir mi?

Bakınız Şartname ve Ekleri.

17. Orman alanı içine geçici kullanımlar yürüme yolları önerilebilir mi?

Evet önerilebilir.

18. Orman alanı için yerleşim planı kapsamında kullanım ve ulaşım kararları getirilmesi istenmekte midir? Eğer isteniyorsa bu alana ait topografik durumun yarışmacılara gönderilmesi sağlanabilir mi?

Bakınız Şartname önsözü. Alana ait topografik harita soru cevap eklerinde sunulmuştur.

19. Teknoloji Geliştirme Alanı için düzenleme önerisi beklenmekte midir?

Söz konusu alan Yarışma Alanı kapsamında değildir.

20. Fen Edebiyat Fakültesi ve Yabancı Diller Okulunun bulunduğu alan niçin ” Yapılanma Kararı Getirilmemiş Alan” içinde gösterilmiştir? Bu bölge içindeki yapılanma yok mu sayılacaktır?

Fen Edebiyat Fakültesi ve Yabancı Diller Okulunun sınırları dışında kalan alan ‘Henüz Yapılaşma Kararı Getirilmemiş Alan’ dır.

21. Mevcut imar planındaki çekmeleri değiştirebilir miyiz?

Hayır.

YOLLAR İLE İLGİLİ SORULAR

22. Kampüs içinde yer alan mevcut yapılar ve mevcut yollar önerilen plan doğrultusunda değiştirilebilinir mi?

Yarışma Alanının mevcut altyapı kısıtları, şartnamenin Önsöz kısmında ve yarışmacılara verilen ekli çizimlerde belirtilmiştir. Jüri yarışmacılara ‘mümkün olduğunca ana araç yollarına müdahale etmekten kaçınarak diğer sert zeminlerin, yaya yollarının, otoparkların vb. peyzaj alanlarının yeniden düzenlenmesini’ önermiştir.

23. Şartnamede yollara müdahale edilebileceği anlaşılıyor. Konuyu teyit eder misiniz?

Bakınız Yanıt 22

 

24. Mevcut yollardan bir kısmı iptal edilebilir mi? Ya da araç yollarından bir kısmı yaya yollarına dönüştürülebilir mi?

Bakınız Yanıt 22

25. Yarışma alanı içinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlara bağlantı sağlayan araç yoluna müdahale edilebilir mi?

Edilebilir

26. Mevcut ulaşım sistemine müdahale edilebilir mi?

Bakınız Yanıt 22

27. Sert zeminlere, ulaşım yollarına müdahale edilebilir mi?

Bakınız Yanıt 22

YAPILAR İLE İLGİLİ SORULAR

28. Projesi hazır olduğu belirtilen yapılardan vazgeçilmesi mümkün mü? Bu yapılar da gelişim planı kapsamına alınabilir mi?

Mümkün değildir. Ancak yapıların çevre düzenlemeleri yarışmacılar tarafından tekrar ele alınabilir.

29. “Mevcut Yerleşke Alanı” içinde yer alan tüm yapılar korunacak mıdır? Korunması gerekli olmayan yapılar varsa hangileridir?

Şantiye binaları, arıtma tesisi, tören alanında bulunan kafe ve kütük ev, depo yapıları korunmayacaktır.

30. Mevcut yapılar ile yeni önerilecek yapılar arasındaki dil bütünlüğünün sağlanması adına, var olan yapı cephelerine müdahale edilebilir mi?

Yerleşkedeki dil bütünlüğü arayışı tek yapı ölçeğinde cephe düzenlemelerinde değil, yapılar arasındaki mekânsal kurguda aranacaktır.

31. Yeni yapılacak olan Ziraat ve Doğa bilimleri Fakültesi ile mevcut Orman Fakültesi’nin ile ilişkili olması beklenmekte midir?

Beklenmemektedir.

32. Mevcut Sosyal tesis, Kütüphane, Konferans Salonu yapıları ile yeni yapılacak olan Sosyal Kültürel Merkez ilişkisi beklenmekte midir? Aynı işlevli mevcut yapılar korunacak mıdır?

Mevcut Sosyal Tesis içinde Kütüphane, Misafirhane ve Yemekhane işlevlerini barındırmaktadır. Ancak Ek-1 İhtiyaç Programı Özeti’nde tanımlanan Sosyal Tesis (Misafirhane) ve Kütüphane yapıları tamamlandığında, Mevcut Sosyal Tesis İdare tarafından Yeme-İçme Hizmet Alanı olarak dönüştürülecektir.
Mevcut Merkezi Derslikler binası içinde bulunan ve halihazırda Konferans Salonu olarak kullanılan Amfinin ise Ek-1 İhtiyaç Programı Özeti’nde tanımlanan Sosyal-Kültürel Merkezin yapımını takiben İdare tarafından Amfi-Derslik olarak dönüştürülmesi planlanmaktadır.
Söz konusu yapıların Sosyal-Kültürel Merkez ile kuracağı ilişki ile ilgili Jüri görüşü için bkz. Şartname Ek-1 İhtiyaç Programı Özeti

33. Mevcut ve yapım aşamasında olan binaların zemin kat planları ve kesitleri yarışmacılara verilebilir mi?
İkinci kademede yarışmacılara verilecektir.

34. Kampus güney sınırındaki yol üzerinde kalan bina (Teknopark) ne olacak? Yıkılacak mı yoksa yol güzergahı mı değiştirilecek?

İmar Planı esastır.

35. Yeni yapılmakta olan merkezi dersliklerin güneyinde kalan yapılar paftasında belirtilmemiş küçük ölçekli yapılar nelerdir? Bu yapıların korunması mı planlanmaktadır?

Geçici şantiye yapılarıdır, kaldırılacaktır.

36. Mevcut durumda yemekhane ve kütüphane binası(sosyal tesis bloğu) olarak kullanılmakta olan , orman fakültesinin doğusundaki blok, gelişim planından sonra merkez kafeterya olarak mı öngörülmektedir?

Evet, Yeme-İçme Hizmet Alanı olarak öngörülmektedir.

37. Mevcut binalar ve yapılacak binaların herhangi birine yeni yer önerisi yapabilir mi?

Hayır. Ayrıca Bakınız Yanıt 28

38. Mevcut binalar ve yapılacak binalara fonksiyon değişikliği önerisi getirebilir mi?

Hayır

39. Deney Hayvanları laboratuarı kimler(hangi branş) , ne amaçla kullanılacak?

Üniversitemiz bünyesinde farklı disiplinlerce yapılacak araştırmalarda kullanılacaktır.

40. Sayın jüri yaklaşımında “İlahiyat Fakültesi yerleşkede yapılacak, projesi tamamlanmak üzere olan ekli çizimlerde yeri belirtilen Uygulama Camisi yakınında yer alacaktır.” Demektedir ancak yer seçimi açısından bakıldığında ilahiyat teslimiyeti ve öteki dünyayı simgelerken hastane karşı kutupta değil midir , hasta psikolojisini, hayata sarılma isteğini örselemeyecek midir? Ayrıca camii yer seçimi ile neden uzaklaştırılmaktadır? neden ötekileştirilmeyi tetikleyecek konumdadır? , toplumsal kültürümüzde camii son derece önemli bir sosyal merkezdir ve merkezdedir orada tutmamız gerekmez mi? ayrıca camii yerleşimi vaziyet planından da anlaşılacağı gibi eğimi zorlu bir alanda yapılmak istenmektedir verilen görseller yanıltıcıdır camii amfisinin yüksekliği 6 m olarak verilmiş olmasına (ki rampa vaziyet planında verilen mesafeyi bile tırmanması mümkün değilken) rağmen arazi yaklaşık 17 metre tırmanmaktadır bu da enaz 11 metre dolgu ya da istinat duvarı gerektirecektir, rampa zaten çizgiden ibarettir, ayrıca onca uğraşı ile yapılması mümkün olmayacak amfinin manzarası neden deney hayvanı laboratuvarıdır?

Halihazırda yerleşke sınırlarına komşu iki adet cami bulunmakta ve kampüsün mevcut talebini karşılamaktadır. Uygulama camisinin konumu günlük olarak yaklaşık 1500 hastanın tedavi edildiği üniversite hastanesinin hasta ve hasta yakınlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile hastane yakın çevresinde seçilmiştir. Bu seçim kriterine bağlı olarak konumu idarece belirlenen cami adından anlaşılacağı üzere İlahiyat Fakültesinin uygulama camisi olacaktır. Bu nedenle İlahiyat Fakültesinin cami yakınında yer alması gerekliliği vurgulanmaktadır. İlahiyat Fakültesi Uygulama Camisi projesi konsept aşamasındadır, yeri sabit olmak üzere projenin çevre düzenlemesi yarışma kapsamında ele alınarak mevcut yerleşke ve İlahiyat Fakültesi ile ilişkisinin kurulması yarışmacılardan beklenmektedir

41. II. Merkezi derslikler ve çok amaçlı salon’un yeri değiştirilebiliyor mu?

Hayır.

42. Misafirhanede kimlerin kalması planlanmaktadır? Sadece öğretim üyeleri mi yoksa memur ve öğrenciye de açık olacak mı?

Kullanım talep ve önceliklerine göre esnek yapılanma beklenmektedir.

43. Jüri yeni yapılarda mimari dil geliştirilmesini isterken kampüsün yaklaşık %50 sinin tamamlanmış olduğunu, projelendirilmişlerle yaklaşık % 80 “biçimlenmiş” kampüsün mevcut dillerine ek yeni bir dil önerisi mi beklemektedir?

Bakınız Yanıt 30

44. Mevcut kitleler ciddi yaklaşım sorunları içermektedir, özellikle Fen edebiyat fakültesi mimarlık 1.sınıf öğrencisinin yapmayı düşünemeyeceği bir yaklaşım sergilemektedir, duyarlılığı sevgisi saygısı olmayan daha doğrusu hiçbir değer yargısı olmayan bu kitle ile nasıl ilişki kurulabilir, kitle yaklaşım için rehabilitasyona, yarışmacı da verilere muhtaç değil midir?

Yarışma, bu tür sorunların tekrarlanmaması ve mevcut dokunun yaşanır, duyarlı bir yerleşke dönüştürülmesi amacına yönelik olarak açılmıştır. Yapıların çevre düzenlemesi yarışma kapsamındadır.

45. Hastane acil yaklaşımı hasta girişi morg çıkışı ve benzeri sirkülasyonal ayrımlara sahip olunmadan nasıl düzenlenebilir?

Bu kademede verilen bilgiler yeterli olup, girişlere ait detaylı bilgiler 2. Kademede verilecektir.

46. Cami’ye kimlerin gelmesi planlanmaktadır. Hastaneye gelen hasta ve yakınları da camiyi kullanacaklar mı?

Bakınız Yanıt 40

47. Beden eğitimi ve spor yüksek okulu kitle plastiğindeki yoksunluk, kampüs bütününe karşı bambaşka bir dil içermesi (projelendirilen tüm yapılar gibi), spor kavramının verdiği enerjiden bihaber daha çok kendisi gibi giydirme ve fabrikasyon duruşu ile sürdürülemezliğin simgesi olmaya aday olması yanında, dar kenarından bakıldığında yaklaşık 12 m. kot farkı olan bir alana sıkıştırılmışlığın ürettiği temel sorunlara sahiptir. Kitle planları verilmemişse de vaziyet planında 19 cm yi geçen rıhta sahip merdivenler ile zorlu ulaşımlar ve ve buzlanmalarda kontrolsüzce yola düşen tehlikeli dış merdivenlere sahiptir. Kitleye olması gereken normların çok üstünde dik ve merdivenlerle girilmeye çalışılması ve içeride özürlü wc lerinin olması ironiktir. Kitlenin batı yüzünde dörtyol ağzına+ hastane yaklaşımına (ki ambulans yaklaşımıda olacaktır) otopark çıkışı yapılmış olması ve bu yaklaşımın kitle ile beraberce kampüsün güvenlik noktasını baypas etmeleri lojmanlara karşı orantısız güç kullanması (aradaki mesafe yak 8 metredir) v.b. gibi pekçok sorunun planlama aşamasında konsept ilkeler çerçevesinde yeniden ele alınması gerekmekte değil midir, kısaca hassasiyetinden kuşku duymadığımız üniversite kavramıyla örtüşmekte midir?

Yarışma, mevcut yerleşkede bahsi geçen mekânsal problemlere alternatif çözümler üretilmesini ana hedeflerden birisi olarak ortaya konmuştur.

48. Yeni bir kütüphane binası istenmektedir, mevcut kütüphane taşınacak mıdır ihtisaslaşacak mıdır?

Mevcut kütüphane kaldırılarak yeni yapılacak kütüphane binasına taşınacaktır. İhtisaslaşma planlanmamaktadır.

49. Gerek danışman jüride gerekse de asli jüri içinde yarışmalara hayatını adamış insanlar vardır onlar yerleşkenin sorunlarının farkındadırlar bu bağlamda mevcutların iyileştirilmesi baki dir ancak proje aşamasında olanların yeniden sorgulanması gerekmez mi? Kurgusalın daha sağlam yürüyebilmesi için kavram, düzlem, katman, cephe, doku ve benzeri çerçevede üniversitenin kimliğini bütünleyen dil birliği için projelendirme sürecinde olan yapıların bekletilmesi, revizyona girmesi ve daha sağlıklı adımlar için, plan cephe ve kesitlerin yarışmacılara ulaştırılması gerekmez mi?

Bakınız Yanıt 47
Projelendirme sürecinde olan yapılara ilişkin plan ve kesitler, ikinci kademede yarışmacılara verilecektir.

50. Mevcut yapıların giriş oklarının için hangi fonksiyonlara hizmet ettikleri tanımlanamaz mı?

Şartname Ek 4’te verilen “yapılar paftasında” işaretlenen bina giriş okları kullanıcı giriş çıkışlarını ifade etmektedir.

51. Mevcut yapılardan gerekli görülenlere yeni fonksiyon yüklenebilir mi?

Hayır

52. Mevcut Binalar için herhangi bir müdahale bekleniyor mu?

Bakınız Yanıt 28, 29, 44

53. Fakülte programlarında bölümlerin ayrımı bu aşamada belirtilmeli midir?

Yarışmacının kendini ifade etme becerisine bırakılmıştır.

ALTYAPI VE TEKNİK HACİMLER İLE İLGİLİ SORULAR

54. BOTAŞ boru hattı üzerindeki yapılanma koşulları nelerdir?

Onaylı İmar planımızda referans verilen 2011 tarihli Botaş yönetmeliği 2014 Temmuz ayında değişmiştir. Dolayısıyla Bakanlık onaylı planımızda toplamda 100 metre olan emniyet koridoru ile ilgili olarak 2014 yönetmeliğine referansla sağ ve sol koridorlardan 20’şer metre daha daralarak 60 m.’ye düşürülmesi mümkün görünmektedir. Yarışmacıların projelerinde bu değişikliğe referansla, çalışmalarını 60 metre emniyet koridorunu kabul ederek yapmaları beklenmektedir.
Soru Cevap Eklerinde 2014 Botaş Yönetmeliği ve Ekleri sunulmuştur.

55.Boru hattına yaklaşma/yapılaşma sınırı içerisinde kalan yapılar için yer değişikliği önerilebilir mi?

Hayır.

56. Kampüs Alanını kuzey-güneybatı yönünde kat eden Botaş Boru Hattı üzerinde bina yapılacak mı? Yanıt 54’te belirtilen sınırlar içinde bina yapılmayacaktır.

57. Boru hattı sınırının içinde kalan yapılarla ilgili kararlar nelerdir?

Mevcut yapılar korunacaktır. Yeni yapılacaklar için bakınız Yanıt 54.

58. Botaş boru hattı çekme mesafesi; revize imar planında lojmanların tamamını, kapalı spor salonu, mühendislik, ve teknik eğitimfakültesi bloklarının da bir kısmını içine almaktadır. Gelişim planını öngörürken, özellikle lojman alanlarının yeniden yapılanması ve önerilmesi söz konusu mudur? Yoksa bu bölgenin kendi içinde mi gelişmesi beklenmedir?

Hayır, söz konusu yapılara yeni öneri beklenmemektedir.

59. 1/1000 ölçekli “Yerleşke Altyapı Paftası”nda Botaş boru hattının 100 m lik koruma şeridinde yapılaşma yasağı olduğu belirtilmiştir. Oysa mevcut binaların bazıları kısmen, bazıları tamamen bu şerit içinde kalmaktadır. Aynı esneklik yarışmacılar için de söz konusu mudur? Eğer yapılaşma yasağı kesin ise; bunu ihlal eden projeler olduğunda jüri nasıl bir yol izleyecektir?

Bakınız Yanıt 54 ve 56

60. Uygulama imar planı değişikliği paftasında yer alan Botaş boru hattı çekme mesafesi boru hattından 50 şer metre olarak görünmektedir. Bu mesafeler yapı çekme sınırı mıdır? Bazı kaynaklarda (İstanbul Buyukşehir Planlama Müd.) yüksek basınçlı doğal gaz iletim hattı için 20m.+1m.xbina katsayısı, orta basınçlı iletim hatları için 10m.+1m.x bina katsayısı gibi farklı uygulamalar mevcuttur. Düzce Üniversitesi kampüs alanı için bu çekme mesafesinin yapılaşma sınırı olup olmadığını netleştirir misiniz? Eğer bu sınırlar emniyet mesafesi ise ve içine yapılaşabilecek bina tipleri varsa onları da belirtebilir misiniz?

Bakınız Yanıt 54 ve 56

61. Yarışma alanının ortasında yer alan dairesel formlu ”Arıtma Alanı ”nın yeri değişebilir mi?

Arıtma tesisi kaldırılacaktır.

62. Yerleşke alanı içinde yer alan trafo ve depo binaları gibi teknik yapıların yerleri değiştirilebilir mi?

Altyapı paftasındaki verilere uygun olarak trafo yeri değiştirilebilir. Depo kaldırılabilir.

63. Merkezi ısı santrali yeni yapılacak yapılara da hizmet verecek mi? Şu anda hangi binaları besliyor?

Yeni yapılacak binaların ısıtma sistemi kendi içerisinde çözülecektir. Mevcut Isı Merkezi şu anda Teknik Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi, Orman ve Mühendislik Fakülteleri ile Sosyal Tesisi beslemektedir.

64. Arıtma tesisi alanı gelişim planında yeniden yerleştirilip, mevcut arıtma alanı taşınabilir mi? Arıtma tesisi kaldırılacaktır.

AÇIK-YEŞİL ALANLAR İLE İLGİLİ SORULAR

65. Mevcut yerleşke içinde yer alan ağaçlandırılmış alanları gösterir bir pafta ya da yarışmacılara verilebilecek bir ağaç rölevesi var mıdır?

Manevi değeri nedeni ile korunacak Deprem Şehitleri Hatıra Ormanı ve Mevcut Orman Dokusu dışındaki genç bitki dokusuna müdahale edilebilir. Bu nedenle bitki rölövesi verilmesine ihtiyaç duyulmamaktadır. Soru Cevap eklerinde, ‘Deprem Şehitleri Hatıra Ormanı’ yerini gösterir doküman sunulmuştur.

66. Fen – Edebiyat ve Yabancı Diller Fakültelerine hafriyat ile açılmış arka çeperlerine eğim verilerek ağaçlandırma yapılabilir mi?

Yarışmacıya bırakılmıştır.

67. Orman alanı dışında korunması gereken ağaçlar var ise ağaç rölövesi verilebilir mi?

Bakınız Yanıt 65

68. Yerleşkenin mevcut açık ve yeşil alan sistemi içerisinde yer alan restoran ve kafe kaldırılabilir mi? Kaldırılabilir. Ayrıca Bakınız Yanıt 29

DİĞER KONULARLA İGİLİ SORULAR

69. Konuralp Antik Tiyatrosu ve Arkeopark kampus sınırları içinde yada tasarımı etkileyecek kadar yakın mesafe içinde midir?

Konuralp Antik Tiyatrosu, Konuralp merkezinde yer almakta olup, yarışma alanı dışındadır.
Hâlihazırda kurulu bir Arkeopark bulunmayıp, İdare tarafından ileriye dönük olarak Yörükler Tepe Nekropolü ile ilişkilendirilebilecek bir alanda kurulması düşüncesi vardır.

70. Şartnamenin 9. sayfasında adı geçen “Yörükler Tepe Nekropolü” neresidir, tescilli alan sınırı belirtilebilir mi?

Yerleşke içinde yer almadığı için Şartnamede Yarışma Konusu ve Yeri başlığı altında yeri tanımlanmakla yetinilmiştir.

71. Yörükler Köyü Camisi kampus içinden kullanılmakta mıdır?

Kullanılmaktadır.

72. Alanı kullanan kişilere (üniversitedeki öğrencilerin) ilişkin bilgiler yaya ve mobiliteye ilişkin bilgiler verilecek mi?

Ulaşım-Dolaşım Paftası Şartname Ek-4 içinde verilmiştir. Yerleşke içinde yurtlar ve bölümler arası ring servisi bulunmakta olup, Düzce şehir merkezinden belediye otobüsleri ve dolmuşlarla ulaşım sağlanmaktadır. Yaya hareket örüntüsünün ise yarışmacılar tarafından alanda gözlemi önerilmektedir.

73. Düzce belediyesinin projeyle/yarışmayla ilişkisi var mıdır, Düzce kent planında üniversiteyle kentin ilişkisine dair bir çalışma yapılmış mıdır? Şayet yoksa belediyenin böylesi bir yatırımı desteklemesi söz konusu mudur, değilse üniversite kendi başına bu yatırımı yapabilecek finansal güce ve iradeye sahip midir?

Üniversite ayrı bütçesi olan, Sayıştay nezdinde denetlenen ve kendi içinde bağımsız bir kurumdur.

74. Mevcut Yapıların ve planlanan yapıların emsale esas toplam metrekareleri nedir?

Soru-cevap eklerinde sunulmuştur.

75. Düzce İmar Planı haricinde görünen ancak üniversiteye ait kuzey orman alanı için kullanım formatı belirlemek için mevzi imar planı yapılacak mı?

Şartname Ek-3’te sunulan, Üniversitenin Onaylı İmar Planında ‘Ağaçlandırılacak Alan’ olarak geçen bu alanla ilgili gerekli plan koşulları söz konusu planda belirtilmiştir.

76. 2 adet a0 ve 2500 5000 gibi ölçeklerde çalışmak demek verilerin de eksik olması anlamına mı gelmektedir?

İki kademeli yarışma olduğu için birinci kademede 2 adet A0 paftada yoğun olarak fikirlerin anlatılması beklenmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın