Duygu Erten, Türkiye’de “DGNB Assessor” sertifikası alan ilk kişi oldu

TURKECO İnşaat ve Enerji firması Kurucu Yöneticisi Dr. Duygu Erten, Türkiye'de "DGNB Assessor" sertifikası alan ilk kişi oldu.

Almanya’nın Stuttgart kentinde, Alman Sürdürülebilir Bina Konseyi’nin binaları sistem yaklaşımı metoduyla çevresel etki, etkin enerji kullanımı, ekonomik ve sosya-kültürel ve fonksiyonel parametreler açısından değerlendiren sertifikalandırma programına katılan TURKECO İnşaat ve Enerji Ltd. Kurucu Yöneticisi Dr. Duygu Erten, Türkiye’de “DGNB Assessor” sertifikası alan ilk
kişi oldu.

DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) sertifikası kapsamına AB’nin Bina Enerji Performansı Sertifikalandırması gibi binanın enerji kullanımının incelenmesi, binanın atmosfere diğer etkileri, sürdürülebilir yerleşim, su kullanımı, malzeme ve kaynak tüketimi, iç ortam kalitesi gibi çeşitli kriterlere göre binayı değerlendirilmesi giriyor. Bu sertifika diğer uluslar arası sertifikaların içeriğinde olmayan ekonomik ve sosyal faktörleri içine aldığından yeşil seviyesinin üzerine çıkılıyor ve “sürdürülebilirlik sertifikası” olarak adlandırılıyor. DGNB incelediği binayı “bronz” “Gümüş”, “Altın”, gibi üç farklı seviyede belgelendiriyor.

DGNB, kaliteye önem veren bir bakış açısı içeren, yapı planlaması ve değerlendirilmesi amacı ile “Alman Sürdürülebilir Bina Konseyi” ve “Ulaşım, İnşaat ve Kentsel İlişkiler Birleşmiş Bakanlığı” ortaklığında oluşturulmuş bir sistem.

Net bir şekilde düzenlenmiş anlaşılır bir yapısı olan “Alman Sürdürülebilir Bina Sertifikası”, tüm ilgili sürdürülebilir yapı konularını içeriyor. Değerlendirmeyi etkileyen altı madde şu şekilde belirtilmiştir: Çevrebilim, Ekonomi, Sosyal Kültürel ve Operasyonel konular, Teknik konular, Arazi.

Yerleşimi ve Süreçler
Sertifika, projenin başlangıç noktasında belirlenen sürdürülebilir bina hedeflerinin bütünleşik tasarım prensipleri doğrultusunda uygulanması üzerine kurulmuştur. Böylelikle, sürdürülebilir yapılar, güncel teknolojiye göre tasarlanıp kalitelerini bu yeni sertifika ile belgelendirebilirler.

Almanya bu sertifikayı sadece Almanya için değil, uluslar arası kullanılabilsin diye hazırladı. DGNB sertifika uygulaması dünyada yayılıyor. Şu anda Almanya başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde ve diğer ülkelerde sertifikalandırmaya giden çok sayıda bina mevcut ve konu giderek popülerleşiyor. 2009 yılında piyasaya sürülen DGNB sertifikası 15 ayda Almanya ve dışında Avusturya, İsviçre, Bulgaristan ve Çin’de 168 binayı sertifikaladı.

DGNB Assessor olabilmek için Almanya’da eğitim görmek ve DGNB’nin düzenlediği sınava girmek gerekiyor.

TURKECO İnşaat ve Enerji şirketi LEED ve BREEAM sertifikalarının yanısıra DGNB sertifikası danışmanlığı vermeye başlayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın