Düşük Karbon Ayakizine Sahip Bir Ev: House G

İtalya'nın Avusturya sınırına yakın Colle Isarco - Gossensaß bölgesinde, deniz seviyesinden 1.100m yükseklikte inşa edilen House G projesi, Pedevilla Architects tarafından genç bir aile için tasarlanmış.

Fotoğraflar: Gustav Willeit

Sarp arazinin formunu dikey düzlemde takip eden monolitik yapı, tüm gereksinimlere cevap veren ve yapının bulunduğu coğrafyanın zorlu koşullarına göğüs geren yalıtkan hafif betondan yapılmış. Evin kule benzeri şekli sayesinde çevreye duyarlı bir yapı oluşturulmuş.

Düşük enerjili ev sertifikasına sahip olan yapının mineral malzemeden yapılmış olması, etkileyici bir dayanıklılık sunarken; 75 cm kalınlığındaki duvarlar da koruma ve güvenlik sağlamış. Özenle düşünülmüş açıklıklar sayesinde ev sahiplerinin çevredeki dağ manzarasıyla iç içe olması planlanmış.

Evin merkezindeki sarmal merdiven ile katlara erişim sağlanmış. 6 metre tavan yüksekliğine ulaşan en üst kat, engelsiz panoramik manzaraya sahip bir oturma ve dinlenme alanından oluşturulmuş.

Yalıtkan hafif betondan oluşan pürüzsüz dış cephede; koruma, yalıtım ve destekleme gibi tüm işlevler tek bir katmanda birleştirilmiş. Çatıda kullanılan elmas şeklindeki beton kiremitler ile iki girişi belirginleştiren ahşap kiremitler geleneksel olarak üretilmiş. Tüm bina kabuğu tek renkli olarak tasarlanmış. Renkler ve formlar, yapıyı çevreleyen ormanlardaki ağaçların kabuğunu andıracak şekilde uygulanmış.

Doğal, topraklanmış malzemeler ile içerideki görüntü karakterize edilerek gerçekçi ve sade bir atmosfer yaratılmış. Alttaki üç kat, nötr, parlak ve göze batmayan bir ortam yaratmak üzere zarif malzemelerden yapılmış. Çatı alanı ise özellikle tanımlanmış. Zeminler, pencereler, kapılar ve mobilyalar için işlenmemiş köknar, el yapımı terrazzo yüzeyler ve el yapımı kireç sıvalar kullanılmış. Betonun rengine uygun bronz pirinç ve el yapımı cam ile malzeme paleti tamamlanarak eve istenilen dayanıklılık kazandırılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın