Dünyanın Yeni En Yüksek Binası

Şikagolu firma Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, Suudi Arabistanın Cidde kentinde dünyanın en yüksek binası olacak olan "Kingdom Tower"ı tasarlıyor.

1.000m yüksekliğinde, 530.000 m² inşaat alanına sahip bina, Kingdom City’de yapılacak en büyük yatırım olacak.

Kingdom Tower’ın, şu anda dünyanın en yüksek binası unvanına sahip, Dubai’nın 828 metre yüksekliğindeki Burj Khalifa’sinden 173 metre daha yüksek olacağı belirtiliyor.

Kingdom Tower’da 4 mevsim hizmet edecek oteller, apartmanlar, klas A sınıfı ofisler ve dünyanın en yüksek gözlem evi bulunacağı belirtiliyor. Tasarım halen geliştirilme sürecinde. İnşaat ihalesi ise çoktan tamamlanmış durumda. Kingdom City projesi toplamda 20 milyar dolara mal olmuşken, sadece Kingdom Towerın inşaatı1.2 milyar dolara mal olucak.

AS+GG içerisinde, çok sayıda çevre ve inşaat mühendisi bulunan, disiplinlerarası bir danışma kuruluna liderlik ediyor. Kingdom City projesinin geliştircisi olan Jeddah Economic Company (JEC), Kingdom Tower projesi için AS+GG Mimarlık Ofisini, SOM, Pickard Chilton, Kohn Pedersen Fox, Pelli Clarke Pelli ve Foster + Partners’ında katıldığı, uzun süren bir yarışma sonucunda seçmiş.

“Bizim Kingdom Tower için aradığımız vizyon, Suudi Arabistan’ın yeni kimliğini yansıtmasıydı. Bina Krallığın global ekonomik gücünü ve kültürel liderliğini sembolize edecek, insanlara ilham ve güç verecekti. Yeni teknolojiyi, gelişimi yantısan ikonik bir yapı olmalıydı,” diye tanımlıyor Smith.

Pürüzsüz ve yumuşak çizgilere sahip tasarımda, çöldeki bitkilerden esinlendiklerini belirten Gill, “Otların topraktan bütün bir şekilde çıkıp sonra en tepede birbirlerinden ayrılması bize yeniden doğumu, dolayısıyla yeni teknolojiyi çağrıştırdı,” diye ekliyor.
Tasarım süreci, Suudi Arabistan için olduğu kadar mimarlıkta gökdelen yapımı açısında da gelişimin ve nezaketin simgesi olarak gösteriliyor.

Sonuç, elegant, düşük maliyetli, inşa edilmeye uygun, inşa edilmesi 4 gözle beklenen, son teknolojiyi kullancak, enerji geri dönüşümünü kendi içinde sağlayacak bir bina. Örneğin cepheler, enerji kaybını en aza indirecek malzemeler kullanılarak, binanın ısı yükünü kendi içerinde hafifletecek. Başka bir detay ise dışarı çıkan çentikler ile güneşten maximum yaralanma ve içeri yapılan cepler ile yaratılacak gölgelik alanlar.

Dünyanın en yüksek binası, doğası gereği dünyanın en sofistike asansör sistemini gerektirecek. Binaın içerisinde 59 asansör ve 12 yürüyen merdiven ağı bulunacak. Gözlem evine servis verecek asansörler saniyede 10 metrede, karşılıklı çalışacaklar.
Bir diğer, eşsiz tasarım ise gökyüzü terası. Bu alanın kullanımı ise Penthouse katı kullanıcılarına açık.

Etiketler

Bir yanıt yazın