Dünyanın Üçüncü Büyük Camisi Cezayir’de İnşa Edildi

KSP Jürgen Engel Architekten tarafından tasarlanan Cezayir Ulu Camisi, dünyanın üçüncü büyük cami kompleksi. 265 metrelik minaresi aynı zamanda Afrika'daki en yüksek yapı.

KSP Jürgen Engel Architekten tarafından tasarlanan caminin projesi 12 yıl önce yapılan bir yarışmayla elde edildi ve temeli 2011’de atıldı. Peyzaj tasarımı Rainer Schmidt Landscape Architects + Urban Planners’a ait olan kompleks geçen yıl tamamlandı fakat resmi açılışı 28 Ekim’de yapıldı.

Tarihi kent merkezinin sadece altı kilometre doğusunda ve havaalanına yakın bir konumda bulunan, 10 hektarlık bir alan inşa edilen ibadethane 16.000 metrekarelik bir alanda yaklaşık 36.000 kişiyi ağırlayabiliyor. Proje, ibadethane işlevine ek olarak, Cezayir Körfezi’nin doğu kesiminde yeni bir sosyal merkez yaratmayı da amaçlıyor. Bu nedenle komplekste bir müze, konferans merkezi, ilahiyat fakültesi, kütüphane ile konut ve altyapı binaları var. Bunlara ek olarak ayrıca dükkanlar, çay odaları ve hatta dört salonlu bir sinema da bulunuyor.

İç mekan, ziyaretçilere ölçülü malzeme seçimi, tasarım ve dolaylı aydınlatma yoluyla etkileyici bir mekansal deneyim sunuyor.

Geleneksel İslam ibadethanelerin mimarisine uygun olarak caminin dış kabuğu doğal taştan yapılmış.

Yaklaşık 265 metre yüksekliğindeki, 28×28 metre ölçülerindeki minare, bir gökdelen boyutuna sahip. Minarenin alt katları davetkar bir şekilde meydana açılıyor. Panoramik asansörler ziyaretçileri Cezayir Tarihi Müzesi’nin bulunduğu halka açık üst katlara götürüyor. Bunun üzerinde, sadece akredite bilim adamlarının erişebildiği, iki araştırma alanı var. Yarı saydam dekoratif unsurlar kuleyi ikinci bir deri gibi sararken, aynı zamanda güneşten koruma görevi görüyor. Kulenin tepesi halka açık ve burada ziyaretçiler için bir görüntüleme platformu var.

Etiketler

Bir yanıt yazın