Dünyanın İlk Özel Mercan Koruma Tesisi: “Living Coral Biobank”

Dünyanın ilk özel mercan koruma tesisi, Avustralya'nın Kuzey Queensland bölgesinde, Port Douglas'taki Great Barrier Reef'te inşa edilecek.

Living Coral Biobank, iklim değişikliği nedeniyle yaşamları ciddi tehdit altında olan mercanların uzun vadeli geleceğini ve biyolojik çeşitliliğini güvence altına almayı hedefliyor.

Avustralyalı mimarlar Contreras Earl Architecture tarafından, Arup ve Werner Sobek ile iş birliği içinde Great Barrier Reef Legacy için tasarlanan tesisin birincil amacı, dünyada 800’den fazla türü olan sert mercan türünü hayatta tutmak ve beslemek.

Mercanlar binanın birincil kullanıcıları olurken, 6.830 metrekarelik çok işlevli merkez aynı zamanda sergi alanlarına, bir oditoryuma ve sınıflara, ayrıca dört seviyede gelişmiş araştırma ve laboratuvar olanaklarına ev sahipliği yapacak.

Living Coral Biobank’ta, ziyaretçilerin akvaryum gösterilerinde canlı örneklere yaklaşmaları, sergiler ve etkinlikler yoluyla mercan ekosistemleri hakkında bilgi edinmeleri sağlanacak.

Binanın heykelsi formunda, sert bir mercan türü olan “mantar” mercanından esinlenilmiş.

Living Coral Biobank’ın cephesi, sel de dahil olmak üzere olumsuz tropikal koşullardan koruma sağlamak için zemin seviyesine yakın bir şekilde kümelenmiş bir dizi organik dalgalı beton kanatçık olarak tasarlanmış.

Güneş kırıcı özelliği sahip kanatlar, yukarı doğru ilerledikçe, kıvrılıp açılırken binanın doğal gün ışığı almasına ve doğal bir şekilde havalandırılmasına izin veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın